Häckbyte
Jag är älskar snygga häckar, förmodligen lite tack vore att vår bergiga tomt inte är särskilt lämplig för den här sortens rumsindelning. Jordlagret är mycket ojämnt även på de plana delarna i trädgården, vilket gör det mycket svårt, för att inte säga omöjligt att få till en jämn tillväxt.
Men jag kämpar på.
Senast med trädgårdens karaktärsväxt nummer 1, sockertoppsgranarna.

De var säkert planterade för 40 år sedan och skänkte en John Bauer-saga-stämning över trädgården. De skyddade mot nordanvinden och bildade en ogentränglig barrier för ovälkomna besökare, så som rådjur. Och inte minst: de gjorde garaguppfarten osynlig från huset och från trädgården. En mycket uppskattad häck med andra ord, ändå offrade jag den.
Varför då?
Jo, pga häckens bredd.
2-2,5 meter är inte acceptabelt i en villaträdgård. Så enkelt är det. En 7 meter lång häck som är över 2 meter på bredden tar åtminstone upp 10 kvadratmeter i onödan.
Det här har jag naturligtvis tyckt även under de åren jag försvarade sockertopparna mot makens ilska. Jag har inte riktigt orkat tänka på byte medan andra, roligare projekt fanns i mitt huvud. Men nu, med två dataintresserade tonårspojkar i familjen, har även fiberdragning blivit högaktuell, vilket gav mig en sista, välbehövlig spark i baken. Så jag bestämde mig.
Vi började med att inhandla en kompostkvarn.

Sockertoppsgranen har ett mycket finförgrenat grenverk med torra barr innanför det yttersta, gröna ”skalet”, vilket gör den mycket lämplig till nertuggning. Och det gjorde vi. Sex bamse åkte ner i kvarnen och sedan ut i rabatterna som jordförbättring.


När endast stubbarna fanns kvar tog vi hjälp av fantastiska Ivo och hans tjusiga grävmaskin. Det tog honom 12 minuter att dra upp dessa sex jättar.

I bakgrunden, under presenningen gömer sig 4 kubik gödsel respektive planteringsjord.
Efter detta fick skyddrör för fiber grävas ner och kanten fixas till:

Sedan kom leveransen av de rotklumpade Smaragderna som omedelbums skulle ner i backen. Stora, 180 cm höga plantor, helt emot min planteringsprincip, men inga regel utan undantag. Normalt vill jag ha unga plantor som växer upp hos mig, men det var fullständigt otänkbart att byta jättehäcken mot en plutthäck, av många skäl: Jag vill inte se gatan och bilarna, jag vill inte ha blåst och jag vill inte ha rådjursbesök.
Och nu, lagom till vårens ankomst, står de där:


Är jag nöjd och lycklig då?
Ja, men också orolig.
Att rotklumpsprodukter etablerar sig långsamt, det kände jag till, men jag ville ha svenskodlade plantor och då fanns inte krukodlade som alternativ, åtminstone inte i storlek större. Men klarar en kapad rotklump på 40 cm i diameter att försörja en 180 cm hög planta? Någon som har erfarenhet?

Några skötselinstruktioner som företaget försåg mig med är jag också lite undrande till.
Säckväven runt rötterna skulle inte tas bort, till exempel, enligt den tillhandahållna handboken. Fast det gjorde jag. Barrväxtgurun Britta Johansson är mycket bestämd på den punkten i sin bok ”Odla barrväxter” och hennes ord är lag för mig.
Sedan har vi uppmaningen att inte klippa Smaragdthujan på sidorna. Stämmer det? Det hade jag nämligen tänkt att göra. Det var liksom inte meningen att ersätta en bred häck med en bred häck.
Rådet att inte ge näring de första 6 månaderna? Stämmer det? Jag har jordförbättrat min sandiga jord med hästgödsel och barr men även tänkt att fjäska med Algomin nu i början av växtsäsongen. Någon?
Normalt brukar jag ha gott självförtroende när det gäller växtskötsel, men det här projektet har gjort mig lite knäsvag. Det får bara inte bli fel.
7 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Livstecken
Nästa inlägg: Älskade vår
Så snyggt det blev!
Säckväv eller inte, det är frågan. När jag planterade vår ek, fick jag besked om att säckväven inte skulle tas bort. Den ruttnar så småningom.
Jag tror också på att klippa häcken på sidorna. De växer förvisso annorlunda än Brabant, men tror annars den blir för bred.
Trevlig valborg!
Så fint det blev. Rådjuren åt på vår enda smaragdtuja. Så Trico Garden kan vara ett tips under vintern.
Hej Marta, tujorna ser jättefina ut och jag förstår din oro. Jag är ingen expert på tujor speciellt men du gör klokt att lita på Britta Johansons råd om säckväv, den skall bort.
Det går utmärkt att klippa in Smaragd på sidorna, annars har du snart en bred häck igen.
Jag skulle inte gödsla första året, du har jordförbättrat bra så det räcker nog för den första säsongens etablering.
Sen det där med bevattning, jag vet att det vanliga rådet är att vattna, vattna och vattna. Men det som händer vid överdriven bevattning är att det blir syrebrist i jorden och då ruttnar rötterna. De får naturligtvis inte torka ut men här skulle jag nog säga att det svenska lagom passar allra bäst. Känn efter i jorden, stick ner ett finger, känn om det är fuktigt i jorden, då behövs ingen vattning. Du är så erfaren trädgårdsägare så du kan säkert bedöma det. Det dör fler växter av övervattning än av torka.
Lycka till med dina vackra tujor!
Hej Marta!
Så fint det blev, hoppas de klarar sig. Har sett grannen plantera stora, dock inte 1,80. Det blir en tät fin häck och han klipper den på bägge sidor. Grön och fin året om.
Ha en trevlig helg /Marika
Pfrecis som Yvonne skriver ovan; VATTEN! Annars är ju Smaragdtujan väldigt tålig - och det där med beskärning så är det ju precis tvärtom. Beskär aldrig toppen förrän tujan är i rätt höjd, däremot håll in sidorna - kanske inte alltför mycket på en gång, men dom brukar tåla ganska mycket. Och är bara förhållandet mellan näring och jord rätt - alltså mycket svag näring - så svara dom nog bra på det också. Men som sagt; Vatten!!!
KRAM och TREVLIG HELG/Susie
Oj oj vilket projekt! Det blev ju fantastiskt men jag förstår din oro. När vi köpte små krypenar till orangerirabatten var rotklumparna ungefär lika stora... De enarna är de enda barrväxter jag har (förutom de vilda granarna, tallarna och enarna) så jag kan ingenting om barrväxter av din typ. Håller tummarna och hoppas att du får expertråd när det gäller gödning.
Kram/Laila
Jag tror svaret är vatten, vatten och vatten! Första säsongen, kanske även nästa. Jag har hört nåt om 10 liter eller mer per dag och planta när de är i den storleken. Kan vara värt att investera i automatisk droppbevattning om du inte redan har det. Då klarar de säkert både näring och lite trimning.
Det blev jättefint!