Det blev en, ok, två turer till plantskolan i helgen. 

Det primära syftet var inköp av sticklingar och jord.  Jag förvarar mina gamla fuchsior och pelargonior i ett mörkt garage och det är inte idealiskt alls. De tuffaste sorterna klarar dock detta under förutsättningen att vinterförvaringen inte drar ut sig på tiden i onödan. I början av februari är alldeles lagom att ge dem en ny tillvaro, ny jord, vatten, värme och ljus. 

 

Liv finns det

 

Det här är bara en bråkdel av allt jag har.

Det stora hotet är lössen som ju också övervintrar, hur försiktig jag än försöker vara. Jag brukar skölja bort elakingarna under rinnande vatten, byta jord (sköljer även rötterna i görligaste mån) och placera krukorna så ljust som möjligt inne i huset. Ingen källare och inget orangeri har jag, men tanken att ta med plantor till jobbet har slagit mig. 


Så här såg de ut i sommaren 2014 


och det är det jag vill återskapa


Men trots kärleksfull behandling klarar sig inte alla gamla plantor så det behövs årliga stödköp. 

  

Några, (ja, 8 stycken) nya fuchsior, en pelargon och en petunia blev det. Men det stannade inte där.


Jag är inte den som kan gå förbi årets första penséer. I favoritfärgen dessutom. De ser lite trötta ut, men de repar sig nog. I värsta fall blir det en tur i garaget. 


 Men det djärvaste inköpet blev en kamelia:

 Jag har sedan tidigare en röd kamelia som jag förvarar i kruka på entrétrappan året om och som klarar sig alldeles utmärkt där. Så nu när Plantagen hade ett stort utbud kunde jag inte stå emot. Det är ett galet försök, jag vet, jag har ju inget svalt och ljust rum att ha den i. 

Jag stödjer mig på att i London växer kamelior till små träd på friland och där har man ju också minusgrader ibland. Min taktik är att krukorna plockas in i vardagsrummet när det är långvarig kyla, dvs under tre-fyra minusgrader. Jag valde en planta med så kraftiga stjälkar och lite knoppar som möjligt, planterade om i torvrik jord och den tuffa behandlingen på trappan har redan börjat. Natten till igår var det kortvarig frost, men det fick gå. I veckan väntas plusgrader. En tidig vår, kanske? 

 


För det fall de ovan nämnda inte skulle klara sig, så köpte jag en julros också, för säkerhets skull. 


Ja, vad skulle plantskolan leva på om inte såna som jag (vi?) fanns?