Egentligen är jag inte så mycket för kinkiga växter som kostar skjortan i inköp och förvinner första vintern. Bland mina mest smärtsamma misslyckanden kan jag nämna  lilium canadensis, mandragora, robinia pseudoacacia 'Frisia' och blodört. De två första har jag visserligen aldrig ens sett live, men blodört tycks alla andra lyckas med. Och hur sur blir inte jag som läser på och gör allting enligt konstens alla regler, tycker jag själv, och ändå misslyckas. Jätte, kan jag meddela. 

Så på senare år, särskilt efter 2013 års förluster, har jag bytt strategi och odlar berberis, rönnspirea och ölandstok med stor framgång och på mycket framstående platser i tädgården.

Men ibland möter man någon som påstår för sitt liv att en växt är såå mycket mer lättodlad än sitt rykte. Elller så springer man på en ovanlig planta på höstrea på Blomsterlandet. I förfärligt skick men nästan gratis. Ja, vad händer då? Ja, då köper man tre stycken för att spara riktigt mycket pengar. 

Detta var hösten 2014. Och hur gick det sedan? 

En planta blev present till en ytterst kompetent trädgårdsperson som samtidigt pumpades på odlingsråd. De två andra grävdes ner i mullrik jord, antagligen kalkfattig och sur, alltså inte alls enligt konstens alla regler den här gången, men det var sent på hösten och det hanns inte med fjäsk.

Den ena plantan ser ut så här.


Och den andra blommar i år med hela 7 blommor.

 Cyprimedium (calceolus?), guckusko.

 

En frilandsorchidé.


Jag blev så upphetsad av dessa framgångar (knopparna kunde anas redan för en månad sedan) att på min senaste inköpsresa investerade jag i självaste Ulla Silkens. Ulla är en myyyycket lättodlad namnsort, påstås det. Ja, det märktes inte på priset, men inköpet gjordes i Tyskland, där växtpriserna är generellt något lägre än hos oss, så jag sparade kanske en femtiolapp. 

Hon kommer att blomma i rosa-vit om ett okänt, antagligares stort antal år. Om hon överlever. 

Men då kan jag berätta att min kraftigt formklippta ölandstok är full av knoppar. Den kommer inom kort att översållas av små runda vita blommor och kommer att vara en bedårande syn.