Så här års pratas det en del om att trädgårdssäsongen är över och det enda som tycks kvarstå är att sätta vårlökar och köpa bollkryss. Att man kan ta det lugnt, det är inte så hektiskt längre. 

Jag känner inte igen mig i detta ett dugg. Tvärtom. 

Hösten är den stora "göra om - perioden" hos mig, projekten hopar sig. Och att trädgården skulle tackla av redan i september finns inte på kartan. 

Hostorna, som jag har mycket av, har visserligen börjat tappa sin glans och liljebladen gulnar till den grad att jag funderar på att skrota åtminstone dagliljorna men blomningen har inte avtagit, lövfällande träd och buskar mognar till häftiga färger och det vintergröna finns ju alltid där. Bollkryss kan ursäkta. 


En som vakande sent till liv hos mig är Clematis 'Gravetye Beauty' .Den bär klematisen växer i ett glest rhododendron och inte fått minsta lilla tillsyn. Den har inte blommat på flera år och jag har helt glömt av att den finns där.


Jag lyckas dåligt med klematis och tror att jag efter 10 års mer eller mindre misslyckade odling vet varför. De är osedvanligt närings- och vattenkrävande, i klass med sommarblommor, skulle vilja påstå. Deras kinkiga förhållande till sol - vill ha men bara upptill och i lagom mängd - underlättar inte heller. Djup jord för rötterna och stöd för rankorna är ett måste. Ni hör. 


Fackelliljan, Kniphofia 'Pineapple Popsicle', hos mig en låg, ca 40 cm sort, har först nu samlat sina krafter till blomning. Gillas av bin. 
 

Stjärnflockans andra flor 

 

Ljungens tid är nu

 

Ljung är, i motsats till klematis, en mycket lättskött växt med prydligt utseende året om, förutsatt att vårvintern är snäll.


Det man ska tänka på är att ljung ska planteras på våren så den hinner etablera sig inför sin första vinter. Jag har chansat och misslyckats totalt med höstplantering, så jag vet. 


Ölandstoken är formklippt och blommar i omgångar. 

 

En annan stöttepelare i höstträdgården är kärleksörten

 


Kärleksört hör också till de lättskötta med lång " snyggperiod".


Min lilla häck består av två olika färger, vilket blir ganska lyckat, tycker jag.

 

Kärleksörten är dessutom vansinnigt populär bland insekter. 

 
En vitbråkig variant med ljusrosa blommor

 


Sköldpaddsört är också en favoritperenn. Mycket användbar och lagom på alla sätt. 


Idag ska jag så smått börja gräva bort gräsmattan i vår innegård för att ersätta den med grus. Starten är förenat med en del ångest, det är ju en ganska irreversibel åtgärd. Det vore ganska tråkigt om jag först la ut 2 ton singel och sedan kom på hur fint det  var med gräsmatta. Men det är ändå flera års funderingar som ligger bakom beslutet, så nu kör jag. 

 

Hej då, gräsmatta!