Vi har fortfarande mycket milt, om än grått väder i Göteborg och jag gör mitt bästa för att ta vara på det. Jag håller bl a på att anlägga ett lundparti på berget med hjälp av torvblock. Det är ett ett mycket tungt arbete pga alla rötter som ska grävas bort, så när jag behöver sträcka på ryggen, krattar jag löv som omväxling och vila. Det är lite mot alla trädgårdsrekommendationer (och antagligen även mot alla hälsorekommendationer) men för egen del tycker jag att det lönar sig att städa lite i trädgården på hösten. 

Min främsta motivation är att vinna tid till roligare moment på våren. Jag klipper ner en del perenner och samlar ihop lövtäcket på gräsmattan, kanske spar lite till den sista klippningen. I rabatterna tar jag inte bort allt, men ser till att jorden under lövtäcket kan andas. Dödar en och annan snigel som kommer i min väg, rycker upp lite ogräs och som igår, hittar blommande julros och primula under löven alldeles utanför tvättstugan.

 

 

Jag blev förvånad över hur långt de har kommit utan att jag hade märkt något. Vare sig små eller blygsamma är de.

 

En mycket livskraftig primula som jag fått av en trädgårdsvän

 


I massor. Hon använder dessa som kantväxt, vilket jag också hoppas kunna göra längre fram


En blek historia, men ändå.

Så trädgårdslivet behöver inte vara bara slit och drömmar så här års heller. 

Ett annat glädjeämne är växtbyten med blogvännerna. Förra helgen blev jag med en liten hosta, en iris och ett gräs tack vore generösa Carina (4 seasons by Carna) och i veckan kom ett paket på posten från Charlotta  (Charlottas trädgård).


Med ett följebrev om plantans ursprung och egenskaper. 

En perenn chrysanthemum med massor av liv i sig

 

En planta med rötter från 70-talet förpliktigar. Sen höstplantering är tyvärr inte optimalt, läste jag på nätet, men den är van vid nordligare breddgrader än vår. Den ska också täckas noga och så hoppas jag av en repris av förra vintern.