1000 spänn fattigare men så mycket lyckligare!

Efterlängtade höstrean på träd och buskar startade äntligen på min plantskola tidigare i veckan. Jag kunde inte låta bli att åka dit.  Att sedan inte handla när man hittar godsaker bara för att man inte vet om det ens finns plats för nyinköpet, ja, det är inte min melodi. Det finns alltid lediga krukor, tänker jag, när jag ska övertala mig själv. Och mer gräsmatta att ta bort. Det löser sig alltid. 

I första hand var jag ute efter trollhassel och eldtorn och båda fanns. Visserligen inte den namnsort som jag blev rekommenderad från början, men snarlika alternativ. 

Trollhassel vill jag ha för den tidiga blomningen. Tipset jag fick var att välja en vintergrön granne vid planteringen,  typ idegran eller rhododendron som ger en lugn bakgrund och framhäver de små gula blommorna bättre. Min lilla planta har en mycket stilig siluett och är full av blomknoppar, så jag är förväntansfull.

 

Hamemelis x intermedia 'Arnold Promise'. Knopparna finns redan där. Blomning i februari eller mars är att vänta. 
 

Eldtorn, Pyracantha 'Anatolia'  inhandlades för sina orangeröda bärs skull. Den behåller sina blad över vintern, tål torka (!) och kan beskäras. Jag ska ha den i kruka till att börja med och forma den till en boll. Vi får se om den behagar blomma och sätta bär så småningom. 

 

Inget märkvärdigt än så länge, men jag ska nog få den att skina typ så här:

 


Inspirationsplantan längst min cykelväg till och från jobbet


En pelarformad barrväxt stod också på önskelistan. Jag valde en juniperus communis 'Hibernica'. Vintergrönt har högsta prioritet hos mig och ett lagom stort, tuktbart uppropstecken blir perfekt  i en av trädgårdens mer avlägsna del. 

 

150 cm irländsk en.


En buske som jag länge trånat efter är en Viburnum plicatum 'Mariesii'. Det horisontella grenverket och de flata vita blomställningarna är förtjusande och höstfärg kan man också hoppas på. En trädgårdsvän till mig  har som princip, att en växt måste ha minst tre uppskattade egenskaper för att komma in i hennes trädgård. Detta olvon kvalar nog in hos de flesta. 

 

Japanskt olvon har flera åtråvärda egenskaper. 

Salix 'Golden Sunshine' var ett impulsköp. Personalen på plantskolan visste inte mycket om den, men salix brukar gå utmärkt att tukta och forma och det uppskattas. Bladen, som namnet antyder, är gula och håller sin färg hela säsongen igenom, har det sagts. Busken har en bambuliknande utstrålning, men planen är att låta den växa till ett flerstammigt litet träd. 

 

Förväntningarna är stora 
  

Kk
Den planterades framför en mörk och blåaktig ädelcypress


Ytterligare ett impulsköp gjordes, Callicarpa bodinieri 'Profusion', vars lila bär var oemotståndliga. Tyvärr ser plantan ut att inte ha kommit särskilt långt i "invintringen",  så lite orolig är jag, men 150 kr kunde jag offra. 

 

Glasbärsbuske. Bären är mer lavendellila i verkligheten än på denna bild som togs i kvällningen. 

Förutom dessa prydnadsbuskar köpte jag även en röd vinbärsbuske. Jag har en planta sedan tidigare men vill ha mera bär. Jag styckfryser dem och mosar sedan med banan i mixer och vips, har jag en väldigt god och nyttig glass. 

Ett litet bonusträd kan jag också skryta med, en kopparlönn som jag har fått av en trädgårdsvän. Hans egna produktion! 

 

En liten pinne än så länge men barken flagnar redan längst ner. Här syns dock bara de välformade bladen.

Jag går inte sysslolös den här helgen heller med andra ord. Det har regnat, massor med milimetrar och det är tungt och smutsigt att gräva. Men det är så annorlunda mot min kontorsvardag, så jag njuter av varje sekund jag kan vara ute. Och så har jag fantastiska bilder på min näthinna. Tänk så mycket roligt jag har, och kommer att ha, för den där tusenlappen!