Jag kan nog säga att höst och vinter i trädgården är lite av mina  specialintressen. Jag är i alla fall INTE intresserad av att stänga ner trädgården i oktober, jag vill fortsätta att njuta av min utemiljö och ta hand om mina växter. 

I många år har jag varit insnöad på vackra höstfärger och vintergrönt,  men missat lite att det även finns vackra bär att njuta av. Så här års dyker det upp en del bilder på bloggar på rönnar med rosa bär och en del annat vackert och åtråvärt, medan jag för egen del kan notera att jag inte har så mycket att bidra med. 


Malus Golden Hornet är ett reafynd från förra året. Liten och klen än så länge (har redan tappat bladen), men har levererat frukt! Jag har det på känn att prydnadsaplar är underskattade. 

 


Malus toringo var sergeantii har blommat frenetiskt och fått massor med frukt, men de sitter inte kvar särskilt länge, tyvärr. Bilden på mitt spaljerade exemplar är några veckor gammal. 

 


Annat är det med Sorbus koehneana (eller frutescens?) som behålller sina bär en bra bit in på vintern. Den har visat prov på enastående tålamod mot torka i år och går att finna som ympat träd och som flerstammig buske. Verkar gå under svenska namnet pärlrönn. 

 


Min nya inramningshäck av taxus cuspidata verkar kunna bli en riktig höjdare på bärfronten. Dock har inte alla plantor bär  ännu. 


En helt annan sorts prydnad blir riktiga äpplen på pelarträd, Malus domestica 'Greencats'. Inga supergoda äpplen, men jag som främst odlar prydnadsväxter är mäkta stolt ändå. Det känns vettigt att odla ätbart. 

 


Så jag har gått och köpt en till, 'Suncats', som får röda frukter. Här provisoriskt planterad i kruka i väntan på att fast boplats trollas fram. 


Annat jag har testat och misslyckats med är glasbärsbusken, Callicarpa 'Profusion', som inhandlades för tre somrar sedan. Den har fått den bästa tänkbara placeringen i min trädgård, blommat rikligt men har endast levererat några få, knappt synliga bär. Med tanke på att vädret denna varma och långa sommar borde varit idealiskt, deporterade jag den till en avlägsen plats förra helgen. Då dennes enda prydnadsvärde är bären tycker jag inte att den förtjänar en förnäm placering.

Nu åtrår jag istället sötrönnar som jag nyligen upptäckt genom en trädgårdsvän, men de är svåra att hitta i handeln.