Idag har vi haft vårväder i Göteborg och jag passade på att ta in de sista dahliorna som frös ner i veckan. Numera vinterförvarar jag knölarnai torv i plastlådor i garaget. Jag odlar dahlior i stora krukor och hade jag bara haft tillräckligt med plats hade jag lyft in krukorna i garaget som de var, nerklippta, men annars helt utan åtgärd. Så gjorde jag i början när jag endast hade några få stycken, men numera har jag runt 40 olika sorter, så det går inte längre. 

Knölarna är märkta med etikett och klara för vintervila


Så här täcker jag dem med torv


Lådorna ställs staplade i ett hörn i garaget

Det är ett tungt arbete att tömma alla stora keramikkrukor och så här års önskar jag att jag kunde behärska mig bättre på våren, när jag sätter dem. Jag försöker hålla mig till regeln att ett ex av varje namnsort räcker och att de som inte har tillräckligt starka tjälkar att hålla upp sina blommor med, åker bort. Lättare sagt än gjort.

Varje år beställer jag nya skönheter från holländska Geerlings via mitt medlemskap i Svenska Dahliasällskapet (länkar i sidopanelen). Det är tyvärr en alldeles för härlig vintersyssla som är omöjlig upphöra med. 

Jag förädrar buskiga plantor i 70-80 cm höjd, men vill även ha några högre sorter för att få variation. Favoriterna finns på den röd-rosa-orange färgskalan:

Tack för idag! Nu är jag härligt mör i kroppen som jag inte trodde skulle bli mer av i år.