Charlotta har nu startat sin, i mitt tycke ytterst underhållande länksamling kring färger.  Vi tolkar färgnamn och fyller ibland ovanliga färgbeskrivningar med innehåll, vilket ger oss nya växtbekantskaper och i förlängningen bättre möjligheter att skapa färgkompositioner som vi kan känna oss nöjda med. Det är mycket lärorikt. 

Veckans tema är höströd. 

Jag tänker genast på vildvin som inte finns i min trädgård men som klär in många bergväggar i vårt område. Jag tänker också på aronia, som jag inte heller kan visa upp eftersom mitt exemplar är nyplanterat med knappt några blad på. Benveden som också är en höstklassiker har precis börjat skifta färg, bortsett från körsbärsbenveden som redan har tappat sina blad.

  

Körsbärsbenvedens höstfärg skulle jag vilja kalla tomatröd. 

Många är de växter som vi lockas odla för deras röda höstfägring, men man ska vara medveten om att vädret påverkar utgången i hög grad. Det krävs en del sol, i vissa fall även kyla för att färgen ska utvecklas. Färgprakten  brukar sedan inte bestå särskilt länge, efter en blåsig dag ligger allt på backen. Så jag tycker att växten i fråga bör ha andra kvalitéer också, inte bara höstfärgen. 

Men jag inleder med höströda nyanser från våren. Gyllenlacken och min kamelia som blommade för första gången i år utmärkte sig lite i vårens skira grönska. 

 

Mellan en frösådd japansk lönn och kamelian står en hosta som är på väg upp. En bild från maj med andra ord. 

 

Buskroslingens (pieris japonica) röda nytillväxt får mig att associera till hösten. 


Likaså perukbusken, här i sällskap av en mörkröd tulpan. 

 

Taklökar i maj 

 


En solbrud som inte ger sig i första taget.

 


Dramatiska liljan 'Olina' som blommar i juli.


Acer palm. 'Shaina' har en lilaröd nyans genom hela säsongen. 


 Odla det japanska blodgräset i kruka. Det blir glest på friland. Man kan så klart ha den i rabatten, nergrävd i en lagom stor plastkruka. 

 

Så här blek var Rhododendron ' Princess Anne' i maj

Och så här eldig är hon nu i oktober när hon är på väg att tappa sina äldsta blad. 

  

Diphylleia cymosa fröställning har en imponerande färgprakt.

 


Den vingade benveden, Euonymus alatus 'Compactus'  har inte iklätt sig den karminröda höstfärgen fullt ut ännuRödast säsongen lång är judasträdet. Endast härdig i zon 1-2, sägs det, men hos mig har den klarat tuffa vintrar trots flytt typ vart annat år. Jag medger att det är lika spännande varje år om den slår ut eller ej. 


Vill du fortsätta djupdykningen i höstens röda nyanser ska du kika in hos Charlotta.