Varm sensommar och trött trädgård.  Säsongens långa torrperioder får mig att fundera på nya odlingsmetoder, omflyttningar och rabattrestaurering. Idéerna trängs i huvudet. Jag vill så mycket, men det finns många men.

Vågar jag? Orkar jag? Hinner jag?

Som det är nu är det endast norrsidan av huset och kanske berget som tål helhetsgranskning. Möjligen också den vintergröna rabatten. Resten av trädgården har gjort sitt för i år, känns det som. 

De vårblommande perennerna är antingen höstgula eller nerklippta och har lämnat stora hål efter sig. Dagliljorna, stäppsalviorna, liljorna, även många hostor ser bedrövligt ut.  För att kunna ta någorlunda njutningsbara bilder får jag gå nära och trixa så att de många uppgivna perennerna inte hamnar innanför kameraobjektivets vinkel.


Här finns det lite ork kvar.

 

Klematisen 'Gravetye Beauty' klänger sig på sina grannar.


Kärleksört 'Brilliant'

 
och  'Herbstfreude'.
  


Bergormrot, Persicaria affinis 'Superba' är en ny favorit bland marktäckare. Har mycket låga krav på tillvaron, åtminstone sommartid.  Ogillar dock barfrost.


Röd solhatt 

 

Hydrangea serrata ' Veerle'

 

Ljung, okänd namnsort.

 

En andra flor på gammal hydrangea macrophylla. Att den kommer med nya blommor har nog endast att göra med gödselgiva och flitig vattning sedan mitten av sommaren och är ingen utmärkande sortegenskap. 

  

Dahlia vars namnlapp är borta för länge sedan


Det här var en ganska falsk bild om min trädgård som den är just nu,  men idag behövde jag försköna verkligheten en aning.