I början av min trädgårdskarrier var jag mycket intresserad av blomning och färger och det skulle naturligtvis bli matchat och färgstämt. Rosa-vit och vit-silver-blå rabatter fanns överallt så jag ville, så klart, komma på nåt nytt. Kombinationen av rött-rosa-orange var jag länge besatt av, är till viss del än idag. Blått brydde jag mig till en början inte om, men såsmåningom skaffade jag mig ändå några blåblommande växter och anlade en blå rabatt.


Nävan Rozanne och klematisen Annabell är kvarlevor från min blåa period.

Med tiden har färgernas betydelse minskat för mig och bladverk och form blivit viktigare. I min cottage garden - avdelning slänger jag numera ner perenner helt utan någon tanke på färg. Det finns så mycket andra parametrar att tänka på, typ behov av jordmån, vatten och sol, härdighet och växtkraft,  blomningstid, utseende efter blomning, höjd osv. Färgmatchning har hamnat långt ner på prioriteringslistan.

Det blir nämligen ganska bra ändå. Skulle det bli någon störande färgkrock varar det inte så länge i alla fall. Består rabatten av välmående växter med något slags prydnadsvärde hela säsongen igenom blir även helhetsintrycket till belåtenhet, åtminstone för mig själv, vilket är det enda som räknas, eller hur?

 

Rabatterna vid foten av vårt berg. Närmast huset finns en traditionell perennrabatt och vid skogskanten längre bort naturlika planteringar. 


En perennrabatt i sol är det nog det svåraste man kan ge sig på i trädgårdssammanhang. Min här är omgjord måååånga gånger.

 

Och den har med tiden blivit ganska vit-rosa-blå, trots allt. Och silvrig.

 

Nejlikan som håller på att blomma över på denna bild är en favorit, rekommenderas varmt i framkanten av en rabatt.

  

Likaså den vita stäppsalvian som jag upplever som mer lättodlad än de andra sorterna. 

 

Pioner är min achilleshäl. Den enda som ser någorlunda ut heter Festiva Maxima.

 

Stäppsalvian Caradonna verkar hamnat på rätt plats i år. 

 

Stjärsnflocka blommar gärna och länge

Vilka är då mina favoriter för en solig, cottage garden - inspirerad blommande rabatt?

För det första bör man putta in någon buske eller ett flerstämmigt litet träd, det ger stabilitet, tyngd och vintersiluett. Jag har tre bolltujor, en japansk lönn och ett zonkämpande judasträd i min rabatt. Hade jag haft större budget, hade jag satsat på buxbombollar istället för tuja. Höga japanska gräs är en annan oumbärlig ingrediens hos mig, de är värdefulla året runt med undantag för en dipp på våren (april, maj). Rosor kan också vara stomme om man är romantiskt lagd och har en ängels tålamod. 

När det gäller perenner hade jag förr höga tankar om pioner, men de funkar inte hos mig. Fyllda luktpioner är rent av överskattade, sällan har jag sett några som orkar hålla upp sina blommor och inte lägger sig. De gör sig bäst på bild, tyvärr, tyvärr! Arter blommar enkelt och kort men har ofta läckra blad och fröställningar. 

Stjärnflocka, iris, stäppsalvia, i skuggigare delar astilbe och flox har jag bra erfarenhet av. Dagliljor drabbas förr eller senare av en larv som förvränger blommorna, så jag kan tyvärr inte rekommendera dem, men förmår inte heller slänga mina. Jag behåller dem för deras tidiga grönska och bladverk, trots att de är även snigelvänliga. Nävor väver bra. Ridarsporre  och stormhatt har jag nyligen blivit frälst av, stabila, höga växter är inte fel. 
  

En härlig mörkblå färg 


Och sist men inte minst, ett litet omsorgsfullt valt gult inslag blir pricken på i-et. Det är säkert. Daggkåpa är lagom gul, men bör klippas ner i tid för att undvika fröplantor i besvärande mängd. Hos mig kommer gula dagliljor och höstöga att fylla deras roll längre fram.