I år ska jag framför allt vänta och se vad som händer och vad som behöver göras. 

Jag har en ganska arbetsintensiv, kuperad trädgård som kräver mycket tillsyn och bjuder på massor med arbetsuppgifter. Ett arbete som jag fullständigt älskar och inte kan tänka mig en tillvaro utan. 

Men jag ska faktiskt försöka att ta hand om det jag redan har och hålla nyanläggning och make over - projekt på miniminivå. Bara gå runt och putsa och feja och prata med växterna. 

Två nyanlagda rabatters utveckling är jag mycket spänd inför.  

 

De tre silverpäronen och underplanteringen är nu inne på sin andra vinter och jag drömmer om en frodig päronlund i år. Bilden är tagen i maj förra året. (Det finns en smal gång mellan staketet och rabatten för skötsel,  närstudier och småprat med växterna.)


Blir det som jag hade tänkt mig? Hakonegräs, kärleksört, skogsaster, solhatt och kaukasisk förgätmigej samt massor av kungsängsliljor till vårflor - kommer de att trivas? Nyanlagt i höstas.

Trots ambitionen att åtminstone inte utöka skötselbehovet kommer jag att ha fuchsior och sommarblommor i krukor. Det är ganska mycket hårda ytor runt huset och jag vill ha det ombonat och grönt. Klockranka, vaniljgul tagetes och zinnior har jag redan sått, men ännu inga livstecken. 

Fuchsiasticklingarna börjar dyka upp i handeln, kanske ska shoppas lite i helgen. 

Har du en skuggig trappa eller annan tråkig plats där du villa ha blomning, rekommenderar jag varmt att investera i sticklingar nu. För väldigt lite pengar får man väldigt mycket nöje. De kan drivas i det ljus som fönsterbrädan bjuder på och kan flyttas ut relativt tidigt på våren. De blommar från juni med små fantastiska smycken tills frosten tar dem.

 

Ett måste hos mig

 

Flera trädgårdsplaner finns att läsa om på Blommig Fredag