I torsdags gjorde jag något så ovanligt som att titta på fotbollsmatch på tv. Stundvis somnade jag förstås, men har ändå klara minnesbilder av att det var matchen mellan Uruguay och England jag såg och att jag blev väldigt förtjust i en engelsk spelare vid namn Rooney. Han var målfarlig, outtröttbar och behöll fokus trots otur och motgångar. Dessutom kunde han med sitt engelsmannalika utseende lika gärna varit en begåvad trädgårdsmästare, så han vann mina sympatier direkt.


När åttaåriga sonen upptäckte vad jag ägnade min dyrbara kvällstid åt, blev han förvånad, ja, synbart chockad, skulle jag vilja påstå. 

"Tittar DU på fotboll?!"

"Ja, det är spännande. Känner du till Rooney?

Självklart gjorde sonen det, kände till Rooney. Han beskrev honom som mini-Zlatan. Och inte bara Rooney utan så gott som alla spelare på planen var han väl bekant med, visste vad de heter i förnamn, vilket lag de spelar i och vad de har för styrkor och tillkortakommanden. Jag höll på att tappa hakan. Ingen annan i familjen intresserar sig för fotboll det minsta. Och min första-anblicksbedömning på Rooney stämde visst dåligt, han kunde minsann vara hetlevrad emellanåt. 

"Men mamma! Otto (storebror) är datanörd, pappa är bilnörd, jag är fotbollsnörd och du, du ska BLOGGA!" Så tryckte han min IPad ner i knäna på mig. "Jag känner inte igen dig."  - la han till med smått skräckslagen blick. 

 


Jag är ändå glad för att jag valde bort mitt trädgårdsliv denna kväll. Utan mitt "felsteg" hade jag aldrig fått veta hur djupt intresserad och kunnig lille sonen är när det gäller fotboll och hur han ser på sig själv och på oss andra i familjen. Tror han att man måste vara nörd om man tillhör den här familjen eller är det ett genuint intresse? 

Kanske måste vi också göra lite oförutsedda saker lite oftare så att våra fördomar om varandra får en chans att komma på skam.

Fast det får bli senare på semestern. Nu väntar Tusen Trädgårdar den 29 juni och det är en del småpyssel med det. Men så roligt! Sönerna ska få ta hand försäljning av överskottsplantor och "kafét". De vill baka våfflor till gästerna för någon kanske släpar med sig ett litet uttråkat barn som då finner tröst....

 


Högst upp i sidopanelen finns klickbar länk till Tusen Trädgårdars hemsida där man hittar besöksträdgårdarna.