Liljor hade varit mycket odlingsvärda om det inte var för liljebaggarna. Jag har odlat liljor i  över 10 år och det för med sig tyvärr att liljebaggarna blir fler och fler. Även om jag i början av säsongen är duktig på att jaga dem, sjunker min uppmärksamhetsgrad allt eftersom tiden går, baggarna förökar sig och många liljor far illa. 

Till nya ställen har baggarna lite svårt att hitta, har jag en känsla av.  En relativt nyplanterad lilja av modell tigerlilja har klarat sig nästan helt utan skador på berget. 

Lökarna köpte jag (lösvikt på mässa) och planterade våren 2016. Förre sommaren blommade de inte, lökarna var för små. Tråkigt att de säljs med löfte om blomning samma år. 

Men den som väntar länge....   Krafterna verkar ha sparats till i år. 


 Namnlös och aldrig skådat av mig tidigare

Färgen skulle jag kalla orangeröd.
 

I halvskuggan vid skogskanten.

 
Blommorna är lite större än tigerliljornas blommor


Men lika prickiga 

 
Jag har planterat dessa röda skönheter i grönskan vid skogskanten, men vid närmare eftertanke borde de växa tillsammans med Montbretian 'Lucifer'. De är snarlika i färgen men helt annorlunda i form. Hos mig blommar de samtidigt. Med några japanska gräs inblandade skulle det vara en häftig exotisk högsommarplantering.