Jag är ingen hemlighetsfull person, det enda jag gör i det dolda är att köpa julklappar. 

När jag fick reda på veckans tema på Blommig fredag tänkte jag direkt på en bok, som jag nyss hört talas om och har ännu inte läst, men är mycket nyfiken på:  Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben. 

 


Den handlar om mer eller mindre vetenskapliga belägg på att skogens träd kommunicerar med varandra genom att koppla ihop sig med svamptrådar. Med kommunikation menar man i första hand att träden delar med sig näring och skyddar varandra mot torka och andra extrema väderförhållanden samt skadedjur. Bevis på detta tyckte man sig finna i det faktum att träd blir inte alls lika gamla och stora utanför sin ståndort, dvs den naturliga växtplats där de får växa tillsammans med sina artfränder. 

 

Den "egna" skogen 

Det är en definitivt en verksamhet som träden bedriver i det dolda, en hemlighet som heter duga. Och om vi ska nå framgång i våra samlingsträdgårdar - det är ju sällan vi planterar mer än ett av varje träd - gäller det för träden, precis som för oss människor, att lära sig att kommunicera med främlingarna och nykomlingarna runtomkring. 

 

En naken ginko


Så hör ni, mina nyplanterade klena små pinnar, fram med svamptrådarna och ta hjälp av tallskogen intill! Och ni stora maffiga tallar några meter bort! Är man stor och stark måste man vara snäll!  

 

Jag misstänker att vilt skilda tolkningar av temat "I det dolda" dyker upp på Blommig fredag den här veckan