Trädgårdens golv är ett ständigt aktuellt ämne, känns det som. Mycket viktigt och intressant, men svårt, om ni frågar mig. Många parametrar att hålla i huvudet samtidigt: material, hållbarhet, utformning, estetik, underhåll och kostnad, för att nämna några. 

Eftersom vår trädgård är begåvad med stora träd blir "nerskräpningen" omfattande och golvet måste vara någorlunda lätt att underhålla. Gräsmatta är mycket bra ur den synvinkeln, medan grus och dekorationsbark är mindre lämpliga. Å andra sidan tål inte gräsmattan hur mycket slitage som helst, särskilt inte på vårkanten. 

Så nu blev det stepstones:

Jag har länge funderat på att lägga trampstenar i denna mycket trafikerade del av gräsmattan
 

Och den gångna långhelgen blev det av.


Den sandfärgade skiffern passar ganska bra ihop med berget och de befintliga hårda ytorna.

 


Jag hyser farhågor om att det är för mycket sten och det är nog också på vinterhalvåret, när marken är naken. Men just nu tycker jag ändå att gången ger tyngd åt trädgården. Det är så mycket fluff runt om så det känns mer balanserat med stenar mitt i grönskan. 

Planen är att bara köra över stenarna med gräsklipparen. (Är dock lite orolig för att det kommer att sluta med att jag kryper runt med kökssaxen.)

Några veckor tidigare lade jag en annan liten "prydnadsgång" mellan staketet och "päronlunden". Här fanns gräs respektive dekorationsbark tidigare, som fungerade hyfsat, men jag blev sugen på den här modellen istället. Till saken hör att vi hade småstenar över efter ett tidigare projekt, som har legat på garageuppfarten i två år och retade min man. 
 

Här en bild från 2014, innan rabatten gjordes om och gräset grävdes bort till förmån av dekorationsbark.

 


Och epoken med svart dekorationsbark från 2016, fast från andra hållet.


Den gamla slipersen är inte särskilt fager, men något byte rymmer inte på renoveringsschemat på väldigt länge, är jag rädd. 


Vi tittar från denna sidan istället. 

Hur denna hemmakreation kommer att fungera återstår att se. Småstenar som dessa bör egentligen läggas i betong och jag har bara smågrus emellan. Men gången används nästan bara av mig för att sköta rabatten, möjligen för att hänga över staketet och njuta av utsikten. Den klara nog inte springande barn, men det gör inte torvblocken heller. Några år håller det, sedan är det bara att dra lärdom och göra om. Igen.