Det är dags för en fotorunda i innegården. 

Vi befinner oss norr om huset på vår entrésida. Växterna här måste tåla skugga från höst till vår och stark sol på sommaren. "Golvet " måste vara slitstarkt, det är mycket trafik in och ut och mellan huset och garaget. 


Det tog mig 10 år av experimenterande att hitta marktäckare som klarar av den torra slänten under den uppklippta idegranen. Och det är flocknäva och gulbladigt penningblad som är de överlägsna vinnare. Längst ner hostor.


Stommen i innegården är vintergrön: idegran, rhododendron och bolltujor. Marktäckarna är skuggröna, penningblad och waldstenia. Runt hörnet skymtar berget och ormbunkarna. 


Hostan 'June' är en tålig och vacker sort. Betydligt torktåligare än dess rykte. 

En del av kruksamlingen har jag placerat framför staketet för att lätta upp.

 

På entrétrappan finns de mest skuggtåliga växterna, hostor, camelior, fuchsior och en begonia. Kameliorna står i stort sett ute året runt.

 

Rhododendronen i husets skugga blommar sent, långt efter alla andra

 


Några favoriter från innegården just nu, bl  a alunrot, cornus chinensis och klätterhortensia. 

  


Rönnspirean längst ner på bilden hört också till favoriterna med sitt exotiska utseende.Djup skugga råder långt in. 


Till hösten kommer det här japanska gräset att dominera hela innegården. Miscantus sinensis Melapartus blir över två möter hög och har de läckraste vipporna av alla mina gräs.

 

I lunden är det rena vilda västern. Här tillåter jag självsådd av akleja, gul nunneört, lungört och annat bus. Sniglarnas favoritplats.

 
En enkelblommig pion är platsens drottning för tillfället. 

I odlingslådan växer tålig sköldpaddsört och mindre tålig daglilja. Den röda japanska lönnen är en 10 år gammal självsådd som börjar växa ur in kruka. 


Växtligheten i all ära, men det bästa med innegården är att den har stark rumkänsla med fyra tydliga väggar och fullständigt insynsskydd. Dessvärre gör sig just väggarna inte så bra på bild. 

Den svaga punkten är den lilla gräsmattan som är en välklippt ogräsmatta egentligen och har haft nerläggningshot över sig i många år.