Jag har väldigt dåligt självförtroende när det kommer till vissa växter. Att inte lyckas med pioner, klematis och iris svider, minst sagt. Jag tror mig behärska det mesta om dessa klassiska växter i teorin, men, nej, det vill sig inte. 

Och iris vill man ju ha. Blomningen är kort, men vacker, läcker i formen och variationsrik i färg. Doften är svag men angenäm och väcker minnen från barndomens fantasieggande besök i nerlagd och vildvuxen kyrkogård där en liten moster, avliden som bebis, låg begravd. 

Efter blomningen bryter bladen mot de flesta andra former som förekommer i en trädgård, som silvrigt blåa raka svärd. Variegerade bladformer har jag betalat multi för att kunna njuta av under en stor del av året. 

 

Ja, de äverlever, men blommar inte

 

En gulvariegerad sort, en av fyra plantor blommar

 De är inte nåt vidare lättodlade, irisarna. 

Lera finnas det inte tillstymmelse till här uppe på berget och lucker, sur skogsjord gör ingen iris glad, vill jag påstå.

Att de skulle trivas i torra lägen, nära husvägg och under takutsprång, som jag läste en gång i en av våra trädgårdstidningar, kan jag bestämt avfärda. Det gör de inte.

 

Ingen blomma alls.  Självsådda (!) tigerliljan verkar klara det torra och magra läget betydligt bättre. 

Men i år har jag ändå fått uppleva något oväntat, två namnsorter av iris germanica, som aldrig tidigare har blommat, har visat upp sig .


I alunrotrabatten har jag två irisar och en daglilja som är tänkta att utgöra kontrast. Egentligen hade jag tänkt mig en brun iris bland alunrötterna, men jag fick nöja mig med den här svårdefinierade blekrosa sorten.

Iris 'Presence' med sina aprikosfärgade skägg
 

Udda färgkombination


Svart


eller lila? Iris 'Donkerblauw' olika ljusförhållanden.

  

Den här har jag definitivt inte köpt, helt annan färg än jag trodde,  måste tyvärr flytta

Jag kommer nog att fortsätta att experimentera med irisarna. Min tanke är nu att göra en grusplantering och sprida ut dem lite varstans utan andra perenner i närheten. Några kommer jag att testa i kanten av en blandad perennrabatt. Jag tror också på relativt stort näring- och vattenbehov.