Jag ser mig själv som prydnadsträdgårdsfantast och blev själv förvånad när jag insåg hur mycket ätbart jag ändå odlar " vid sidan om". 

Så här års får man sin belöning. Det är till och med så att tillvaratagandet av trädgårdens frukter tar all min tid just nu. Det är pilligt och tidskrävande att plocka bär, men roligt och avkopplande. Det hjälper verkligen till att hålla humöret uppe i det här gråa vädret. 

Jonkheer van Tets och Öjebyn (röda respektive svarta vinbär) ger båda bra skörd av smakrika bär. Krusbärsbusken är mer oförutsägbar. 

  

Jag styckfryser de repade bären på bakplåtspapper. Favoritreceptet är att mixa valfri mängd frysta bär med en mogen banan och äta "glassen" direkt med naturell yoghurt och cocuschips. Funkar med alla sorters bär, förståss, men röda vinbär tjänar mest på bananens sötma. 


Squash är en enkel match att odla. Vilken växtkraft! Men se upp för löss.

 

För vår familj räcker det med en enda planta (jag odlar den i en stor zinkbytta), det är flera frukter på gång hela tiden. 


Mandelpotatisodlingen har också gått bra, även om jag inte är så förtjust i att den frodiga blasten gömmer en del sniglar. 


Efter två års uppehåll pga frystorka våren 2013 ger även skogsblåbären, som växer naturligt på vår tomt, en bra skörd i år. Våra björnbär och amerikanska blåbär mognar inte än på ett bra tag. Det går inte fort i rabatterna i år. 

Idag vaknade vi till moln på himmeln och hela 13 grader. Efter gårdagens 20 ml regn hoppas jag verkligen att temperaturen kan jobba upp sig lite de kommande dagarna.