Nu är det högsommar och det innebär liljor, dagliljor och helenium hos mig. Många av dessa är gula, orange eller röda. Dahlior har jag också i gula nyanser, även om jag föredrar den rosa-röda färgskalan när det gäller dessa mexikanska skönheter. 
Gul favorit nr 1 just nu är en heliopsis, dagöga, med vitvariegerade blad. Heliopsis helianthoides 'Loraine Sunshine'

 


Lilium 'Barcelona'

 


Lysimachia punctata 'Alexander'


En utav de häftigaste perennplanteringarna jag har sett i en privat trädgård var en rabatt som byggde på temat gult: orange, lime och solgula blommor med några mörkbladiga klippstånds. Eftersom det var hos Anette Nilsson i Skåne (dagliljan.se), ingick det några dagliljor i kompositionen, men inte många. Olika sorter av helenium fanns. Jag uppfattade som att lime blad och blommor var avgörande för kompositionens slagkraft och vill minnas att hakonegräs, daggkåpa och en för mig okänd sort av gullris stod för det limegröna inslaget. 

Att ens komma på tanken att arbeta med gult på ett så öppet och oblygt sätt som Anette gjorde stor påverkan på mig. En gul rabatt ville jag förstås genast ha. Min plantering är mycket mindre och har ännu inte kommit igång med blomningen till fullo, men jag tar gärna en sväng dit när jag behöver en energikick. Hakonegräs, daggkåpa och solbrud. Snart kommer även en orange daglilja att slå ut här och längre fram några gula solbrud. Jag längtar. 

 


Från andra hållet

 


Även berget är klätt i starka färger. 


Ibland tänker jag att min vurm för starka färger beror på att jag är närsynt...