Vädret fortsätter att vara fantastiskt och vi tillbringar all vår lediga tid ute. 

Favoritplatsen är klädd i varma färger, olika nyanser av rött, rosa och med inslag av orange. Jag älskar färgskalan i både kläder, inredning och trädgård men det är bara på den här uteplatsen i öster jag känner att jag vågar släppa loss. 

I år hittade jag inte min orangeröda favoritpelargon på plantskolorna och bara tre av förra årets bestånd överlevde. Så denna säsong finns det lite mer rosa är vanligt.  Mattan under soffbordet har också bleknat från rött till rosa, ser jag plötsligt. 

  

Här hänger mina barn en del. 


I bildens mitt är det faktiskt en dahlia som blommar. Ovanligt tidigt i år. 

 


Pelargonium zonale 'Mallorca' är en växtmarknadsfynd, men bråkbladiga  'Contrast' är köpt som liten stickling på Plantagen.  Fuchsiasticklingarna börjar också gå i blom. De gamla, övervintrade behöver några veckor till för att producera blomknoppar, men då har de drivits igång ute, helt utan växthusvärme och fjäsk. 

Och rabatterna då. Jag vet inte om jag ska vara stolt eller skämmas men jag känner inte till någon trädgård där det finns så många röda blommor som i min. Jag gick hårt ut i början av min trädgårdskarrier och samlade på mig en massa, både rödbladiga och rödblommiga växter, det lär ni få se allt eftersom. 

Med facit i hand tycker jag nog att de är häftigare på bild än live, särskilt vid dåligt väder eller när de ligger i skugga. Jag tror att de måste "lättas upp " lite med andra mättade färger och ljusgrönt för att det ska bli riktigt bra. Därmed inte heller sagt att de är lätta att fotografera, det kan lätt bli lite dystra bilder. Men jag älskar mina röda växter ändå, inte minst för att de ger mig anledning att fundera på förbättringar. De är en utmaning både i rabatten och på bild.

 


Som t  ex denna underbart mörka stjärnflocka. Man ser den inte förrän man kommer nära, men då häpnar man, i alla fall jag. Men inte förstår man P å denna bild varför. Jag får nog gå ut och fota den igen. Först ut bland liljorna är en flockliljan 'Monte Negro'. Två veckor tidigare än vanligt. En kompis till mig fyller år den 25 juni och hon brukar få de första utslagna röda liljorna på sin födelsedag. I år får hon nog de sista. 

 


Den tidskrävande liljebaggebevakningen förlåter jag i ett nafs när jag ser detta. Ett tips är att plantera liljor där man går/vistas ofta och helst i upphöjd rabatt så man lättare kan hålla koll på förövarna. 

 


Årets första bärskörd. Daggkåpa och röd lilja som grannar kanske vore nåt.....