Det finns väl ingen som inte gillar julrosor. Vem kan motstå en vacker blomma mitt i vintern som är storvuxen och håller sig länge? Drottningen av vårfloran, tycker jag, och önskar att jag hade fler. 

Att julrosor finns i massor av former och färger, enkla, fyllda, vita, vinröda, rosa, lime och numera även gula, gör saken inte värre. Vissa blommar i december andra väntar till april. 

För något år sedan fanns en enorm vurm för de mörka julrosorna, och visst, de är fantastiska, men har lite svårt att hävda sig mot bar mark så här års, så jag föredrar de ljusa. Alternativet, att plantera julros i ett hav av vintergröna marktäckare (Waldstenia, skuggröna, hasselört) klarar de inte riktigt av. 

Mina 6-7 blommande exemplar ser ut så här just nu.

Dubbla turkiska sorter börjar duka upp i våra vanliga plantskolor, hurra!
 
Vackra, nyinköpta 'White doubbel' får stå i kruka ett tag men kommer så småningom grävas ner i rabatten. De nickande blommorna kommer bäst till sin rätta i höga krukor och upphöjda rabatter.


Det är i näringsrik och fuktighetshållande jord julrosen trivs, helst utan konkurrens av andra perenner. Tidiga vårlökar klarar de dock att dela plats med.Blommorna är svårfångade på bild. 'Picotee'

Den här dubbla rosa vid namn 'Double Ellen', hittade jag vid komposten häromdagen. Det är ingen självsådd utan var  inköpt på trädgårdsmässa. Väl hemma hos mig tyckte den inte om tillvaron och var halvdöd för något år sedan. Då grävdes den ner för rehabilitering. Nu är den på väg att återhämta sig och då väntar nya strapatser. Den ska nu bo i kruka på trappan i några veckor innan den får ett nytt hem. Otacksamt av mig, men jag vill umgås...

 

Läckert, eller hur?


Lättodlad gammal exemplar som kommer nu att stå i blom i 2-3 månader. Färgen övergår till limegrönt längre fram på säsongen. 

 

Helleborus ericsmithii 'Winter Moonbeam' med melerade blad.

 


'SP Mary Lou'


Flera bloggare har gamla bestånd som har frösått sig och fröplantorna blommar,  har jag läst. Dit vill jag.