Äntligen hemma efter 13 dagar semester utomlands. 

Ångesten över trädgårdens väl och vä, som höll mig i sina klor innan resan försökte jag  under min frånvaro hantera med mantrat: "det får bli som det blir, nu kan jag inget göra" Nu, efter hemkosten byttes de tynga känslorna till förundran över hur mycket som hinner hända på knappt två veckor. Övervägande positiva saker. 

Det blommar för fullt i rabatterna, bl a flox, klematisar, tigerliljor, nävan 'Rozanne', rudbeckior, montbretia och vissa dagliljor. Färg finns det gott om, tyvärr inte något vidare samspelta, men jag försöker känna mig nöjd så länge bestånden är glada och friska. Och det är de, tack vore svalt väder och rikligt med regn den senaste tiden. 

 

Vill man ha blomning i augusti bjuder phlox paniculata på oändliga möjligheter. Flox finns i hur många nyanser som helst.

  


 

Min cottagerabatt domineras just nu av den vita floxen 'David'. En frisk, men något för hög sort som förökar sig lite väl piggt, kan jag tycka. Men flox har ytliga rötter, så det går an. I förgrunden vit sköldpaddsört och en ekbladshortensia-baby. Till höger en salix. 

 

Fråga mig inte hur jag tänkte när jag "komponerade" denna färgkombination. 

 

Men här tänktes det desto mer....

 


Så här ser det ut från övervåningen


Min samling av färgglada solhattar var stor en gång i tiden. Lime, ljusgul, mörk lila, alla har gått ur. Endast 'Magnus', vita 'White Swan' och den här, 'Orange Passsion' har klarat sig genom åren.

 


Senblommande hostan, Harry von Trier', som jag är mycket förtjust i, reser sig över det oklippta gräset. 


Asiatiska liljor och hostan 'Elegance' är nya grannar för i år.

 

Min favoritrabatt just nu körsbärslunden där tigerliljorna är äldst och ståtligast. Grönska med någon enstaka blomning är oslagbart.