I ett tidigare inlägg ("Utvärdering gruslagd yta") har jag slängt ur mig att det jobbigaste med att gräva bort gräsmatta är att ta vara på grässvålen. Gräsvål komposteras, tids nog, till fantastiskt fin jord, därför måste man, bör man ta vara på den. 

Det var en del kommentarer till inlägget som undrade hur jag praktiskt brukar gå till väga.

Ja, det är inga konstigheter. 

 

Om man gräver efter regn, blir bortforslandet mycket tyngre än nödvändigt. Första finessen är att göra jobbet på när det är hyfsat torrt. 

 

Dela upp det yttersta lagret, 8-10 cm, i lätthanterliga kakor 


I början av mitt odlande fyllde jag upp håligheter och bergsprickor med materialet som jag grävde bort. Den möjligheten är nu, 12 år senare uttömd och kanske aldrig finns till hands på de flesta villatomter.

I samband med mitt senaste projekt la jag tuvorna uppochnervända under två stora och yviga  rhododendronbuskar. När jag märkte att katterna var där och krafsade och ställde till med oreda täckte jag det hela med björklöv. 

Det är viktigt att strypa tillgången till ljus för att förhindra att gräset vaknar till liv. Nu hoppas jag på det bästa, att gräset dör och näringen kommer  rhoddisarna till nytta. De behöver nya krafter för att blomma bättre. 


Gamla buskar kan behöva lite näring som bryts ner sakta under lång tid

Allt fick dock inte plats under under buskarna och det blev ett litet bekymmer. 

Avlägsen plats där en jordhög kan ligga under ett par år utan att det stör och är i vägen kryllar det inte direkt av på en villatomt som vår, uppodlad sedan många år. Till slut kom jag ändå på en lösning. Jag la ut presenning vid skogskanten och öste på med grästuvorna. Jag vände även dessa tuvor upp och ner och täckte det hela med persenning. Jag öppnar den ibland för att släppa in fukt men i övrigt är det bara att vänta. 

Man behöver inte ha persenning under högen om man vill plantera på plats, men i mitt fall vet jag att jorden ska användas till jordförbättring på annat ställe. Skulle jag däremot vilja bygga en upphöjd rabatt, skulle jag strö ut lite grus mellan grässvållagren redan från början för att få en varmare och luftigare jord. Det är tungt att blanda i grus i efterhand. 

Ja, hur lång tid tar det då? 

Det går inte på en säsong, men efter två hela säsonger sjunker spaden ner i jordhögen som smörkniven i Bregottpaketet. Tilläggas kan att gräsmattorna hos mig var anlagda på 80-talet på speciell, sandig gräsmattejord. Nerbrytningen varierar rimligen beroende på vilken sorts jord gräset växer i, kan jag tänka mig. 

Mörkt och fuktigt ska det vara för ett snabbt resultat. Man kan förståss hacka och vända lite under tiden, men man kan också låta tiden göra jobbet.