Inspirationen till den senast anlagda planteringen  kommer från  Britta Johanssons bok Vår vintergröna trädgård  där hon berättar sina odlingserfarenheter av ljung och barrväxter. Det finns många förföriska bilder i denna bok och jag har påverkats mycket av Brittas tankar och ideal men har tyvärr inte sett hennes trädgård i verkligheten. Spark i baken för att förverkliga mina drömmar om en året-runt-trädgård fick jag på en resa till Danmark. I en trädgård på vägen hem från Legoland gjorde vi stopp vid en helt makalös trädgård, kanske den finaste och artrikaste jag någonsin sett. Där blev jag alldeles förtrollad av en ljungplantering vid utkanten av trädgården.

 

Det var den här bilden som jag hade på näthinnan när jag började gräva upp gräsmattan hösten 2012. Björkarna, om än vanliga, hade jag redan. Bilden är tagen i Lille Malunds have i Danmark.


Mitt i anläggningsarbetet en regnig och lerig höstdag 2012. Det tyngsta arbetet var dock inte att gräva utan att bära bort och kompostera grässvålen. Eftersom stenar behövde lyftas upp för att skapa planteringshålor, fungerade det inte med att låta gräset ligga kvar. Dessutom skulle rabatten inte byggas på höjden utan ligga i marknivå. 

 


När det gäller formen på den här rabatten försökte jag tänka på trafiken och behovet av gångar. Genom rabatten leder trampstenar så man slipper går runt.

Den sandiga gräsmattejorden var en ganska bra grund för ljungväxter. Jag förbättrade med lite hästgödsel, lite torv och mycket grus. Avrinningen har dock aldrig varit problem i min trädgård.


 

Kanterna består av nersänkta stenar och metallkanten 'Ever Edge' för att underlätta kantklippningen. På den här bilden ser man vad det innebär att behålla fri sikt över diagonallilnjen i en trädgård. Det ger intrycket av en stooooor trädgård. 

  
Nyrenoverat tidigt på sommaren 2013

 


 


Gleditsia

 


Uppstamad lärk i mitten. Salvian får nog flytta på sig i sommar. 


Jag har inte lyckats hålla det vintergröna konceptet hela vägen, planteringen innehåller även några bladfällande träd och lite perenner. Här växer bl a amsonia, en vitbråkig kärleksört och vita salvior. Man tager vad man haver. Budgeten har ändå överskridits med råge eftersom redan efter första vintern behövde rabatten restaureras.  Den minnesvärda vårvintern 2013 dödade ju allt vintergrönt i sin väg så jag fick improvisera inför en visning tidigt på säsongen. 

Den viktiga lärdomen är att inte plantera barr- och ljungväxter på hösten. Att det innebär risktagande visste jag i och för sig, men att handla på höstrean lockade. Ljung köpte jag på trädgårdsamatörernas växtmarknad, välrotade och fina, men de klarade sig dåligt ändå. Den gångna vintern hade naturligtvis inte varit några problem, men redan en normalvinter kan skada barrväxter om de är nyplanterade och saknar djupgående rötter.  Att täcka ljungen med granris på vårvintern får man nog räkna med de första åren.Januari 2014Nyligen tagen bild från övervåningen


Målbilden är ännu inte riktigt uppnådd, men jag kämpar på.