Perenna ljung har blivit en populär slit-och-släng växt på hösten. När krukorna behöver  byta innehåll på entrétrapporna är ljung ett självklart val. 

Det är något helt annat att odla ljung på friland. Det kryllar inte av inspirationsplanteringar direkt, vare sig i verkligheten eller i våra trädgårdstidningar, så ingångsporten till ljungväxterna är smal. Men bland trädgårdsamatörerna är ljungfamiljen populär och i deras utmärkta tidning kan man läsa om ljungodling med jämna mellanrum.

Jag har endast tre års erfarenhet, så jag är ingen expert. Mitt första försök till ljungparti strök med våren 2013, alla, precis alla plantor dog. Men jag började om från scratch, den anpassade bädden låg ju där. 

Klart är att ljung behöver komma i backen på våren för att etablera sig. Den förra milda vintern hade även höstplanterade ljung klarat, kanske, men vintrar nästan helt utan minusgrader är lite djärvt att räkna med. 

Att ljung till varje pris måste växa i torv är en myt. Den klarar sandiga, steniga, genomsläppliga jordar galant. Ett tips är att klippa upp de nyinköpta plantornas kompakta rotsystem - som det ofta är på köpeplantor - innan plantering för snabbare etablering. Men som sagt, gör det på våren. Att förbereda planteringsplatsen kan man däremot med fördel göra på hösten. En plats som inte hamnar i skugga på hösten, när solen går lägre är att föredra. Lite glest planterat för att vara jag men för eller senare blir det väl en tät matta av ljung här, hoppas jag. 
 

Vårljungen acklimatiserar sig lite snabbare och tillväxten blir därefter
 

Jag har blandat in en del andra växter i mitt ljungparti, av ekonomiska skäl, men är beredd att flytta på dessa när ljungplantorna behagar att visa framfötterna.

 


Ännu så länge får jag nöja mig med att de beter sig som ljung ska, blommar på hösten. Blomningen är dock inte alls lika kompakt som på plantor som är uppdrivna till försäljning så här års. Barrväxter är bra kompisar till ljung

  


Formklippt spirea japonica fyller ut Rhododendron 'Princess Anne' verkar välmående, men tror att den ändå kommer att fälla sina gamla blad som blir rödare och rödare för varje dag.

 


Ljung + småbladig rhododendron + småväxta barrväxter = åretruntgrönska

En beskrivning av hur rabatten kom till finns i sidopanelen. Klicka på bilden ovanför titeln  "Diagonallinjen" så kommer du till ett äldre inlägg där det finns "före"-bilder.