Jag bedriver inte frösådd på någon större skala men på senare år har "vågat" mig på lite grönsaker och sommarblommor. Luktärt kommer jag att så i år också, fast jag får nog bryta mot min egen princip att endast ha perenner på friland. De luktärter jag har odlat funkar inte så bra i kruka, så jag får nog försöka peta ner dem i rabatterna i år. Det tjänar ingenting till att förkultivera inomhus, det är min erfarenhet. Utan växthus och extrabelysning blir det alldeles för mycket pyssel att hålla ordning på småplantorna för bara ett par veckors tidsvinst. Utomhus klarar de sig nästan helt utan tillsyn. Skötselfrihet är ingenting jag medvetet strävar efter i min trädgård, men just på våren/försommaren finns tillräckligt att göra ändå. 
 

Luktärt 'Royal Scarlet'

 


 

Namnlös present från en väninna, 

som tog för sig som den ska


Duken heter 'Fuchsia'

Jag har beställt en frömix, 'Caribbean Coctail', som består av heta nyanser av rött, rosa och aprikos. Att inte på förväg veta den exakta nyansen på sin lilla planta tycker jag är spännande.

Sedan kunde jag inte motstå en dvärgsort vid namn 'Villa Roma Scarlet' som enligt beskrivningen ska passa för ampel och kruka. Den hittade jag i Blomsterlandets sortiment och har mycket stora förväntningar på. 

Luktärterna leder oss osökt in i temat spaljé. På en avancerad spaljé låter man kanske mer värdefulla växter klättra, så enkla lösningar är värdefulla. Jag är superförtjust i det här klätterstödet som jag fotade på Chelsea Flower show. 

 

Nerfallna grenar från skogen, snöre, kanske några spikar är allt som behövs. Jag är dock osäker på om man får plocka ens döda grenar i skogen. Säkert inte i naturskyddsområden.

 

Så här är det tänkt att den ska fungera

Så varför inte ett luktärtstaket runt trädgårdslandet i sommar. Annars kan man bara sticka ner tre lagom stora pinnar i backen och binda ihop högst upp.

Kanske du gillar:

Zinnia