Fortsätter envist på temat odlingsvärda, blommande buskar. 

Den mörka flikflädern Sambucus nigra 'Black Lace' är en mycket lättodlad och snabbväxande buske med ett, i mitt tycke, mycket exotiskt utseende. Det är nog den mörkaste av alla mörkbladiga växter och drar på sig mycket uppmärksamhet i en grön omgivning. I synnerhet när den blommar.

Blommorna slår ut något senare än på den vanliga flädern och färgen är härligt rosa i början av blomningen, bleknar dock allt eftersom. 

 

En ganska unik färgkombination i växtvärlden

 

En av mina mest lyckade växtkombinationer med gulbladigt hakonegräs.


En rikblommande buske, minst sagt,

 


men formen är inte den ultimata. Vid regn orkar grenarna knappt hålla upp de många blöta blomställningarna.


Jag försöker forma min fläder, men det är inte särskilt populärt. Jag vill göra den till en hög, flerstammig  buske med överhängande grenar och det funkar så där. Flädern vill själv bestämma och är pigg på att skjuta nya skott lite hur som helst.

En annan mörkbladig fläder, 'Black Tower' har ett pelarformat växtsätt och ska klippas med försiktighet. Kapar man den genomgående stammen förgrenas busken och det kanske inte är tanken. Mitt exemplar blev avbiten av Bambi i unga år, så jag vet. 

 


Sambucus nigra 'Black Tower'. Jag säger bara: det finns gott om plats i luften, men du får inte växa på bredden!I verkligheten upplever jag skillnad mellan de två sorternas färg. Black Lace är mer chokladbrun medan Black Tower är åt det grönbuna hållet. 


Att de mörkbladiga sorternas blommor ger rosa saft och goda svarta bär att koka sylt på, gör inte saken värre.