Alunrotrbatten har aldrig tidigare varit så frodig och välmående i maj månad som i år. Man kan diskutera hur väl färgskalan stämmer överens med den förväntade så här års, den är ju höstlig med gult och brunt och brons, men blomspirorna signalerar ändå att det tidigt på säsongen. Och tiden jobbar åt oss, bladfärgerna mognar och rabatten 'landar' i årstiden längre fram.

Jag har presenterat alunrotrabatten flera gånger förr, men aldrig med bilder från maj
 

 

 

Här har en daglilja (orangeblommande) smugit in för att bryta lite mot den rådande ordningen. Jag får se om den får stanna kvar. Längst ut i höger hörn finns även ett gulbladigt hakonegräs. I framkanten tilltufsade unga plantor, egna rotsticklingar från i augusti förra året.

Ena hörnet av rabatten är  lite "efter", vilket delvis beror på att Bambi brukade börja sina måltider här i vintras. Han käkade upp fjolårsbladen någon gång under vintern, men de nya bladen har han inte ätit på eftersom jag hade nät över rabatten ända fram tills vi drog upp 1,5 m högt rådjursnät runt hela trädgården.

Den andra delen, som Bambi inte ätit på, är betydligt frodigare. Min slutsats blir att heuchera behöver energin från sina nedvissnande blad för att skjuta nya. Lite som att vi låter lökväxterna vissna ner för att samla kraft och näring i lökarna. Rimligtvis skyddar de gamla bladen även mot kyla och uttorkning. 

Jag vill därför bestämt avråda från att klippa ner vissna alunrotblad på vårvintern, för det är precis vad rådjuren gör när de är som hungrigast. Jag vet att många klipper, jag gjorde det också förr, men plantan blir försvagad. Ju mer bråttom man har desto större risk för att tillväxten bromsas. Tids nog täcks alla fula blad av nya, så det gäller att hålla sitt ordningssinne på avstånd under en övergående period. Det kanske ska tilläggas att olika namnsorter har väldigt varierande växtkraft och det är inte de mest stadiga jag är orolig för. Men vissa svagväxande sorter, ofta de mest attraktiva, kan behöva lite extra omtanke.


Acer palmatum 'Orange Dream' är "ett måste"bland heuchera


Och likaså Acer shirasawanum 'Aureum' som syns i höger hörn. I mitten en klen Ilex 'Golden King' som med framgång har klarat sin första vinter.

 


Shirasawanum behåller sin limegröna färg hela säsongen, medan Orange Dream kommer snart att skifta i varmgula nyanser.

 

I den frodiga delen av rabatten är blomningen i full gång

 


Heuchera 'Paris' har de häftigaste blommorna

 


Vad vore rabatten utan alla gula blad?

 


Här finns det visst även iris på försök.


Ett annat råd, som jag vågar mig på och som gäller japanska lönnar, är att våga beskära dem. De är långsamtväxande, men kan bli yviga med tunna långa grenar. Trädet kan också behövas 'lyftas upp' genom att ta de nedersta grenarna. Det praktiserar jag regelbundet  i alunrotrabatten för att bevara ljuset för underplanteringen. Tar man tunna grenar då och då är det ingen risk att de förblöder.