Majblomning i alunrotrabatten
Alunrotrbatten har aldrig tidigare varit så frodig och välmående i maj månad som i år. Man kan diskutera hur väl färgskalan stämmer överens med den förväntade så här års, den är ju höstlig med gult och brunt och brons, men blomspirorna signalerar ändå att det tidigt på säsongen. Och tiden jobbar åt oss, bladfärgerna mognar och rabatten 'landar' i årstiden längre fram.


Här har en daglilja (orangeblommande) smugit in för att bryta lite mot den rådande ordningen. Jag får se om den får stanna kvar. Längst ut i höger hörn finns även ett gulbladigt hakonegräs. I framkanten tilltufsade unga plantor, egna rotsticklingar från i augusti förra året.
Ena hörnet av rabatten är lite "efter", vilket delvis beror på att Bambi brukade börja sina måltider här i vintras. Han käkade upp fjolårsbladen någon gång under vintern, men de nya bladen har han inte ätit på eftersom jag hade nät över rabatten ända fram tills vi drog upp 1,5 m högt rådjursnät runt hela trädgården.
Den andra delen, som Bambi inte ätit på, är betydligt frodigare. Min slutsats blir att heuchera behöver energin från sina nedvissnande blad för att skjuta nya. Lite som att vi låter lökväxterna vissna ner för att samla kraft och näring i lökarna. Rimligtvis skyddar de gamla bladen även mot kyla och uttorkning.
Jag vill därför bestämt avråda från att klippa ner vissna alunrotblad på vårvintern, för det är precis vad rådjuren gör när de är som hungrigast. Jag vet att många klipper, jag gjorde det också förr, men plantan blir försvagad. Ju mer bråttom man har desto större risk för att tillväxten bromsas. Tids nog täcks alla fula blad av nya, så det gäller att hålla sitt ordningssinne på avstånd under en övergående period. Det kanske ska tilläggas att olika namnsorter har väldigt varierande växtkraft och det är inte de mest stadiga jag är orolig för. Men vissa svagväxande sorter, ofta de mest attraktiva, kan behöva lite extra omtanke.


Shirasawanum behåller sin limegröna färg hela säsongen, medan Orange Dream kommer snart att skifta i varmgula nyanser.

Heuchera 'Paris' har de häftigaste blommorna
Vad vore rabatten utan alla gula blad?
Här finns det visst även iris på försök.
Ett annat råd, som jag vågar mig på och som gäller japanska lönnar, är att våga beskära dem. De är långsamtväxande, men kan bli yviga med tunna långa grenar. Trädet kan också behövas 'lyftas upp' genom att ta de nedersta grenarna. Det praktiserar jag regelbundet i alunrotrabatten för att bevara ljuset för underplanteringen. Tar man tunna grenar då och då är det ingen risk att de förblöder.
9 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Prakttry i blom
Nästa inlägg: Ljusa små vitbråkiga träd
Så otroligt vackra dova färger, visserligen lite höstlikt som du skriver men ändå så otroligt vacker.
De där rådjuren kan verkligen ställa till huvudbry, hoppas ni är av med dem med hjälp av stängslet.
Önskar dig en riktigt fin helg!
Kram Annica
Gillar verkligen din alunrotsrabatt Marta, den är härlig i sina färger och former.
Tur jag aldrig städar på hösten i trädgården och låter mina alunrötter vara ifred även på våren. Kan säkert vara på det viset att de vill ha kvar fjolårslöven länge för att orka bli starka.
Kram Kristina
Den är så läcker din alunrot-rabatt! Jag har ingen större framgång med alunrot, förutom 'Lime Rickey' och 'Obsidian' som klarar sig bra. De flesta andra antigen dör eller för en mycket tynande tillvaro tyvärr.
Kram Nora
Som en riktig karamellrabatt! /Anja
Vad mycket alun du har. Verkar tydligt att man inte ska klippa för snabbt.
Vilken härlig plantering! Så många olika sorter du har... Jag har bara några få. Än, får jag väl tillägga. Nu gjort ett försök att plantera mörkt röd alunrot tillsammans med annat. Är nybörjare på rödbladigt, så får väl se. Det är, tänker jag, ett litet annat "grepp", än att bara blanda grönt med grönt.
Allt gott!
/Katarina
Så snygg den är den där rabatten! Jag har härmat dig lite och anlagt en egen, fast i lite miniformat. Jag klipper aldrig ner några perenner på hösten. Tänker att det vissna skyddar och så är jag lite trädgårdstrött då :) /Anette
Vilken spännande alunrabatt! Jag gillar alun men har inte så många, förra året frösådde jag någon blandning, det blev bara några stycken men jag har flyttat dem till rabatter nu, få se om det blir något av dem.
/Jenny
Spännande med frösådd, hoppas få se bild på dem på din blog någon gång.