Jag ägnar mig åt krukodling på stor skala, vilket har sin upprinnelse i att det är mycket berg i dagen och del stenlagda ytor på vår tomt som jag vill pryda. 

I ett hörn har jag samlat växter med exotiskt utseende: canna, montbretia, japanskt blodgräs och senaste tillskottet är gulbladigt hakonegräs. Nästa år ska krukorna med hakonegräs ingå i en annan typ av krukkomposotion, men just nu passar de ljusa smala stråna här alldeles utmärkt.

 
Jag föredrar att ha växterna i var sin kruka och planterar ogärna flera i samma kärl. Blandar definitivt inte perenner och ettåringar på det sättet. 


Det japanska blodgräset, Imperata cylindra 'Red Baron' rekommenderar jag att odla i kruka och gräva ner på hösten för övervintring. Den sticker iväg och blir gles på friland. Härdig hos mig med råge, har överlevt tuffa vintrar. 


Tyvärr tar det lite tid innan cannorna kommer i blom och då gör de det i omgångar. Trixet är att börja driva upp de inomhus tidigt, redan i februari, men inte ens då blommar de förrän i juli hos mig. Av utrymmesskäl, men även för att undvika skilsmässa, slänger jag ut dem från vardagsrummet så fort frostrisken är över. Det är inte särskilt populärt, då tjurar de. Finaste blomman har den med mörka blad, men den behagar inte visa sig just nu.Iögonfallande blad räcker långt för att skapa exotisk känsla


Montbretian klarar inte vintern i kruka. Antingen kommer dem att grävas ner eller lyftas in i garaget. Cannorna låter jag frysa ner på hösten, klipper ner dem och förvarar knölarna i torv i garaget. Knölarna växer till sig ordentligt och kan med fördel delas varje år.