När vi köpte vårt hus för drygt 10 år sedan, fanns det redan massor av träd på tomten. Vi behövde snarare ta bort och öppna upp än tillföra. En halvstor ek skuggade nära huset i öster, så vi fällde. Ett äppelträd var sjukt och tappade alla sina blad redan i juli, vi hade inget val. Ett till synes friskt och frukttyngt plommonträd la sig i en sommarstorm. Tre enorma björkar togs ner bit för bit av arborist. Förvuxna barrträd grävdes upp och skogen runt om tomten i söder rensades på de äldsta tallarna efter noga överväganden från markägarens sida.

Trots diverse fällningar har vi fortfarande många stora pjäser; en flerstammig syren, körsbärsträd, rönn, en hööög cypress, björkar, hassel, idegran och sockertoppar. Det är bara de senaste åren jag har börjat sakna prydnadsträd, gärna lite udda och långsamtväxande med snygg siluett, annorlunda bladfärg och/eller vacker blomning. 

Det träd som sticker mest ut är en ung gulbladig robinia pseudoacacia 'Frisia' som bokstavligen lyser i tallarnas skugga. Färgen har varit så här lysande hela säsongen, det är ingen höstskrud. 

Mitt på dagen ligger omgivningen i höga tallars skugga men solen når robinians krona då och då

Växtkraften tyder på att detta kan bli ett stort träd. Från en liten plutt på tre-fyra klena grenar har den växt till den här storleken på ett år. Den hade inget emot sommarvärmen och växte som mest i juli, augusti. Kronan är nu tyvärr överdimensionerat i förhållande till stammen, så helhetsintrycket är lite vingligt. Som tur är ger skogen och berget skydd mot de värsta vindarna. 

 

Lyser även utan solens hjälp

 

Gulare än så här kan knappast bli. 

 

Och bladformen kan man inte heller klaga på

Den här gulbladiga robinian är inget träd för högre zoner, vad jag förstår. Den tål torrare och soliga förhållanden bra. Mitt träd står i full sol på högsommaren när solen går högt, men inga brända blad, som det kan bli på andra ljusbladiga växter, har jag noterat. 


Närmsta grannen, rödbladiga judasträdet har blivit lite utkonkurrerat så det har nu fått flytta till en mer central plats. Flyttkarusellen är i full gång...