Valet av favoritperenn beror till viss del på humöret för stunden, men hostorna bjuder utan tvekan på hård konkurrens. 

Lovorden är otaliga: härdiga, tåliga, lättodlade, långlivade, även tämligen friska. Hostor har ett brett användningsområde,de passar i både i rabatt och kruka och är ovärderliga när det gäller att täcka nedvissnande lökväxter. Det är inte konstigt att hostorna är ett samlingsobjekt för många. 

Det kan bara finnas en invändning mot denna underbara växt, att den grönskar sist och vissnar först. Relativt kort säsong alltså, men vad gör det? Utan hostorna är trädgården naken, ja, ännu värre, ful av gulnande, vissnande våriris-, narciss- och tulpanblad, hemska tanke, uscha mig. 

Ja, och inte minst är de så himla fotogena att till och med jag klarar att ta snygga bilder på dem.

Frances Williams,  Elegans, Patriot och Revolution

 

Summer Music

  

Fire Island


Great Expectations

 

Bladväxtrabatten domineras av hostor

 

Francee

  

Svår miljö under en gammal idegran med stark rotkonkurrens och torr jord, men hostorna är betydligt mer torktåliga än många tror. Det beror på dess konstruktion: även små mängder av regn kommer rötterna till godo tack vore bladens rörformade skaft som leder vattnet dit det gör nytta.


June och Blue Mouse's Ears blir kompakta och täta under tuffa förhållanden.


 
Blue Mouse Ears


June i blom

 


Elegans var namnet


Här med nyutslagna vita blommor. Mums.

 

I grupp på entrétrappan


På andra plats hos mig kommer kärleksörten, som är en otroligt  odlingsvärd perenn och på tredje plats rankar jag hakonegräset

Samtidigt måste jag tillägga att jag har utvecklat en stark passion för buskar och småträd de senaste åren och det är bland dessa jag har mina absoluta favoritväxter idag. 

Fler perennfavoriter hittar du hos Charlotta.