Underbara maj! Allting blommar på en gång i år; vitsippor, påskliljor, tulpaner, fruktträd och pingstliljor. Rhododendronblomningen står på tur. Hjärtskärande vackert, men ack så fort det går.

Orosmomentet är en begynnande torka, prognosen spår sol och runt 20 grader 10 dagar framöver, inget regn så långt ögat kan se. Helt galet att tänka i dessa banor efter den långa, sega vintern och visst njuter jag av värmen och lättkläddheten, men mitt bästa går numera hand i hand med växternas bästa. Det påverkar mitt humör negativt om de inte mår bra. 


Körsbärslunden har sin storhetstid nu

Frodigt och färgstarkt, min bästa vårrabatt.

Tulpanen Foxtrot får nöja sig med trätrall och barfrostskadade gräs som omgivning

Mer lyckligt lottad är tulpanen Wildhof med brunnera och vitsippor runt om. Tulpaner lyfter vårträdgården som få andra lökväxter gör. De bjuder på ett skådespel under dagen allt eftersom ljuset förändras. Man behöver inte gå nära för att upptäcka deras skönhet, om man säger så. 

 
Tulpanen Claudia är min favorit. Vad gäller tulpanernas överlevnadsförmåga är det min erfarenhet att många av dem återkommer år efter år, men i omgångar, med 2-3 års mellanrum.

Kungsängsliljan tillhör de pålitliga och förökar sig under fläderbusken

 

Narcissus Sempre Avanti

 

Ungersk tandrot

 
Päronlunden. Rosablommande vårärt i förgrunden.


När hyacinterna, kungsängsliljorna och narcisserna blommat färdigt tar hostor, pioner, julrosor och kaukasisk förgätmigej över.

Jag ligger i min hammock intill päronlunden och lyssnar på fågelsång när jag skriver detta inlägg. Ett mycket behagligt tillstånd, kan jag tycka. Vill stoppa tiden nu.