Mina färgstarka japaner
Japanska lönnar har ju den stora fördelen att de är små. De finns i otaliga utföranden, grönskar ganska tidigt, har flikiga, snygga blad, ofta i avvikande färger som på hösten utvecklas till ännu häftigare nyanser. Vissa av dem har röda grenar som skänker stort vintervärde.
På minussidan finns ryktet att de inte blir särskilt gamla. Jag har hört att de kan helt plötsligt bli sjuka med kala grenar och dö. Det, i kombination med storleken indikerar att man ska välja andra träd som är tänkta att ge stabilitet och struktur, men som form- och färgglada inslag är japanska lönnar fantastiska. Särskilt så här års.
Härdigheten slutar väl någonstans vid zon 2-3 , åtminstone på pappret, men jag tror att vissa namnsorter kan överraska.









Sango Kaku har illrött grenverk på vinter.
Nu går växterna in i sin vintervila och det brukar gå fort i slutet av oktober. Snart ligger alla dessa vackra blad i backen och i komposten.
Nu blir bläddrandet bland sommarens bilder och bloggandet en fråga om överlevnad. Vi får hjälpas åt.
8 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Mina reafynd
Nästa inlägg: Denver Botanic Garden
Imponerande samling av japaner! Jag gillar dom alla. Jag har den rödbladiga och några frösådda sorter och fler vill jag ha. Kul att se vilka du har som grannar!
Ha det gott!
Som en park hos dig. Antagligen för tufft för japanska lönnar här, men de är så tjusiga.
Allt gott
/Anette
Jag bara ÄLSKAR japanska lönnar - och så kan jag inte ha dom här!
Visserligen har jag försökt göra några surjordsrabatter och där planterat dom. Men...det går några år och så börjar dom se hemska ut. Det är väl när kalken börjar invadera deras växtplats. Det här gäller alla, utom shirasawanum som faktiskt verkar trivas väldigt bra och bara bli större och större där den växer i murrabatten på baksidan.
Jag har även en vanlig rödbladig som jag försökt få att överleva i den delen av murrabatten där det är kalkfri jord, men jag har nu gett upp. Grävde upp den och planterade den i en stor kruka i okalkad torv i växthuset och hoppas att den överlever. Den såg inte glad ut vid uppgrävandet.....
Dina bilder gör mig otroligt avundsjuk, vill ha likadant! Tänk att man aldrig blir nöjd!!
KRAM - Susie
Snyggt snyggt!
Även här har vi haft trassel med döda grenar, min solfjäderslönn dog nästan helt men har kommit igen. Hoppas dina lönnar klarar sig bra nu, alltid lika trist på vårkanten när man inser att något inte spricker ut.
Kram Kristina
I år har jag verkligen snöat in på lönnar :) Om jag fattat rätt så är ändå A shirazawanum och namnsorterna av den mycket mer resisenta mot sjukdomar än A japonicum. Så kanske en fördel att du gillar de bladen bäst.
Jag ska plantera ett par sorter av de där som växer mer svampformat på bredden snarare än på höjden men binda upp skott så att jag får en vattenfall effekt... Nån gång i någon livstid :)
Kram, Carina
ÄLSLKAR japanska lönnar och har samlat på mig en del :) Vår 'Shaina' har också några "döda" grenar, jag hoppas att de kommer tillbaka nästa säsong men det kanske de inte gör :( Ha det gott/Monne
Väldigt snygga japaner och inte ser de ut att ha lidit av torkan heller. Jag har faktiskt bara en men den har frösått sig så det finns många små att flytta till nya ställen, om jag kan hitta plats.
//Helene
Imponerad av dina välkomponerade rabatter!
Önskar dig en trevlig helg!/Laila