Det finns goda anledningar att studera växterna i den egna trädgården och i omgivningarna så här års. Vad är det som fortfarande är snyggt och fräscht och vilka växter har säckat ihop? 

Många av vårens lundväxtprimadonnor har vissnat ner för länge sedan. Det är stora svarta hål efter löjtnantshjärtan, trebladen, fotbladen, aklejorna och biennerna likaså. Primulorna har haft svårt för den varma sommaren för att inte tala om astilbe. Sommarblommande skönheter som vi rekommenderas att klippa ner efter blomningen i hopp om höstblomning ska man också se upp med på våra breddgrader. Jag tänker mest på daggkåpa, salvia och många nävor.  Det kan bli en kort fägring följd av lång och betydligt mindre fager återhämtning. 

Några av höstens snyggingar är sena på våren, andra mognar bara långsamt och har lång växtperiod, som t ex höstsilveraxen. Hortensiorna gör inte så mycket väsen av sig tidigare på säsongen, kan t o m vara lite sena, glesa och småfula, men oj, vad de kommer igen. 

Japanska gräs vaknar sent (dock inte i år) men håller stilen hela vintern igenom. Kärleksörten och alunroten har jag ägnat var sitt hyllningsinlägg de senaste dagarna. Har man turen att kunna odla ljung, har man en underbar period att se fram emot på hösten. Till ljung och barrväxter tänker jag återkomma i ett annat inlägg.


Gräs, kärleksört och hortensia är stommen i en trädgård med höstambitioner. Blodormroten 'Firetail' är en effektiv marktäckare som inte ger upp i första taget. 
 


Nyplanterade hortensior på berget

  

Gulbladig robinia 'Frisia' skiftar inte färg under sommaren utan håller sig gul säsongen igenom. Flocknäva och brunnäva (nerklippt i juli) täcker jorden under det unga trädet.


Ettårig zinnia, stilfulla Miscantus sinensis 'Melapartus', rosenflockel, sköldpaddsört, dahlior och rödbladigt japanskt blodgräs


Höstsilveraxen i knopp i bladväxtranatten

 

Japanskt blodgräs gör sig bäst i kruka. På friland sticker den iväg okontrollerat och blir gles.

Så - om jag nu ska basunera ut några råd - går rådet ut på att se upp med den förföriska vårblomningen. Tänk mer höst när du planterar, trädgårdssäsongen får inte ta slut med semestern. Självklart behövs det växter som gör oss lyckliga på våren, men det finns bättre och sämre val i det avseendet. Mer om detta i ett annat inlägg.