September är här och nu kan man utvärdera årets satsning på sommarfägring. Jag odlar sommarblommor och ettåringar endast i kruka och syftet är att pryda hårda ytor som entrétrappan och uteplatserna. Det behövs en hel del och att köpa uppdriva utplanteringsväxter i början av sommaren skulle kosta en förmögenhet. Å andra sidan har jag inte obegränsat med tid heller så frösådder funkar bara delvis. Jag försöker kompromissa. 

Att köpa sticklingar tidigt på våren är ett bra sätt att komma runt problemet. Jag har ledlampor på fönsterbrädorna i köket, vilket är nog ett måste för petunior och pelargonior, medan fuchsior klarar sig utan. 

 

Dessa hängpelargonior är från Lidl. 

 

En  5-6 cm stor fuchsiastickling kan man komma över för 10-20 kr i februari. 


'New Millenium'

 

Av tre begoniaknölar grodde två. Också från Lidl för en liten peng.

 

Snötöreln är en favorit, väluppfostrad, aldrig skräpig, aldrig krävande.

   

Entrétrappan har jag klätt i vitt i år. 


En påse luktärtfröer räcker i många år. Gror gör de så gott som 100 % på fönsterbrädan på fuktigt hushållspapper efter ett dygns blötläggning. 

 

Grodde gjorde däremot inte klockrankan i år, så jag köpte en liten planta på en växtmarknad. Flera år i rad tidigare har jag haft hemmasådda klockrankor, även helvita, men det gick inte i år.

 

Förra hösten frös alla mina dahlior under min frånvaro första veckan i november. Det blev slutet på en epok, jag var ju en samlare förr. I år har jag fem plantor av en enda namnsort, kaktusdahlian 'My Love'.

 

Storblommiga tagetesen, 'Vanilla F1' är ett måste hos mig. Lättskött men näringskrävande. 

  

Ingen säsong utan doftlilja.

 

Åtminstone om man upplevt doften en gång, 


Gemensamt för mina sommarsatsningen är att de klarar lägre temperaturer och lite mindre ljus, så de håller sig fräscha en bra bit in på hösten. Framför allt fuchsiorna, som jag har ett 10-tals namsorter av, är alldeles enastående på den punkten. Det skattar jag högt.