Vårens krukplantering av köpta utplanteringsväxter har inget med skicklighet eller odlingsframgångar att göra, det är ett rent nöje, en lek. Stommen är billiga penséer som håller länge i skugga, längre än de behöver. Ett år slängde jag mina penséer i oktober. Men vem vill ha penséer efter midsommar, egentligen?

I år hittade jag inte den tilltänkta färgen och storleken förrän ganska nyligen (bl a på Lidl, av alla ställen). Under tiden jag letade hann jag inhandla några andra färger som "kompromiss". Att motstå penséer kräver sin kvinna. 

  

Färgkontrast som heter duga. I det "tomma" fatet har en låg astilbe övervintrat, tiden får visa sig med vilket resultat.Bra storlek på blommorna, men för kall färg. Jag tycker bäst om mittemellanstora penséer, de storblommiga faddrar för mycket och de allra minsta blir besvärliga att plocka vissna blomställningar på. Det lilla gulbladiga thujabarnet är vinterfynd från Blomsterlandet. 

  


Det är alltså de vinröda nyanserna som har lockat mest i år. Men dessa har lite väl stora blommor.

 


För ljusa


Så här ska de vara. Nej, jag skojar, jag tycker om alla, det är det som är problemet. 

Nytt för i år hos mig är ranunkel, jag har ingen aning hur de beter sig.


De fyllda sorterna känns väldigt dopade. Kyla klarar de men känsliga för regn? 


Desto robustare är gyllenlacken, det vet jag, då jag har odlat gyllanlack i flera år. Har t o m lyckats övervintra en planta.

  

Här ser ni. Fullt med knoppar i bladrosetterna.
Jag tror att man får klippa ner plantan mitt i sommaren, ge näring och låta den skjuta nya skott på sensommaren. Då bildar den blomknoppar under hösten som med lite tur kan klara en mildare vinter och slå ut i maj året därpå.
 Så gjorde jag i alla fall


Men åter till köpeplantorna. Jag gillar färgskiftningarna. 

 

Som vanligt, har det varit svårt hitta gyllenlack (eller lackviol, som den också kallas) i butikerna i Göteborg. Efterfrågan verkar inte ha ökat, trots alla mina försök att övertyga om dess förträfflighet här på bloggen 😉. 


 
Julrosorna kommer jag att plantera i rabatterna så småningom. De var också starkt drivna,  med överdimensionerad blomning och rotsnurr i krukorna. 

Så där. Nu tror jag att det är färdiglekt ett tag. 

För sommarens uppsättning av krukinstallationer har jag sått vaniljfärgade tagetes och håller på att driva igång några  dahliaknölar. Krukorna med övervintrade hostor är placerade på södersidan för snabbare uppvaknande och de äldsta fuchsiasticklingarna har flyttats utomhus. Och så har jag mina många små krukodlade träd och buskar som jag är så förtjust i. Det löser sig nog.