Med tanke på Blommiga fredags läsarkrets och genomslagskraft känns det både pirrigt och ansvarsfullt att dela ut trädgårdstips.

Man vill ju gärna tillföra något utöver de allra självklaraste råden så som att börja med de yttre väggarna och plantera träd först, det är inte nyhet för någon. Att ha tydliga rabattkanter är också självklart. Eller att man får göra som man vill, vilket är hela grejen med en trädgård.

Efter noga överväganden "kokade jag ner" mitt bästa trädgårdstips till hela tre stycken. 

1. Besök privata trädgårdar och lär. Det är ovärderligt. Snygga bloggar som inspirationskälla i all ära, men jag vill slå ett slag för verkligheten. Att med egna ögon se och försöka förstå hur en trädgård hänger ihop och lyckas skapa lyckokänslor hos mig som besökare är trädgårdskunskap och upplevelse utöver det vanliga. Även trädgårdar i en helt annan stil och med helt andra grundförutsättningar än den egna har alltid något att tillföra. Till och med efter många års trädgårderande upptäcker man något nytt som passar en själv. Det kan låta otroligt, men sant. Och blir man besviken, ja, då ska man fundera på varför, så man kan undvika samma misstag.  

 

Underbara detaljer att studera på denna bild från Marta Ristorps och Karsten Frändegårds trädgård i Ljungkile. 


2. Jobba med inre häckar. Låga, mellanhöga, raka, vågformade, formklippta eller friväxande, vintergröna och lövfällande. Jobba med dubbla häckar. Har du ojämna markförhållanden som omöjliggör detta, jobba med buskar i alla fall. Sen kan du ösa på med favoritperennerna bäst du kan, det kan inte bli fel. Inte estetiskt i alla fall. 

  

Jag har en oförutsägbar, bergig tomt som begränsar möjligheten att rita fritt, men jag försöker leva som jag lär. Jag har t o m tagit initiativ till att skapa en blogsamling om häckar, men fick dålig respons och la ner det. 


En buxbomshäck är alltid en buxbomshäck, även i början av februari. 

 


En öppning i häcken är praktiskt och spännande


3. Odla hostor i kruka. Superenkelt. Hosta är vackert, lättodlat och härdigt i hela landet. Det enda man behöver göra är att lägga krukan på sidan på vintern. Stoppa ner krokuslökar kring plantas rötter, så har du en prydnad på entreétrappan under en lång tid. Hostor tål tårka bra och klarar sig på skuggiga norrsidor. De finns i alla storlekar, färger och former. Sniglarna hittar så klart krukan förr eller senare men chansen att upptäcka och eliminera dem är mycket bättre än i rabatterna. 

 

Hostor är eleganta och tåliga 
 


På Blommig fredag samlas massor med trädgårdstips. Det kan behövas inför den stundande säsongen.