"Överkurs, har jag alltid tyckt, det finns så mycket fint här hemma. Gillar inte "postorder", jag vill se och klämma innan jag lägger mina dyrt förvärvade pengar på nåt. Ska man beställa något på nätet får det bli fröer och böcker, men inte levande varelser, som kan ta skada under transporten."

Mina argument mot att beställa växter på nätet, i synnerhet från utlandet, har varit många. Jag har stått emot i det längsta, med undantag från ett mindre inköp av fuchsiasticklingar från några år sedan. 

Men jag gick en kurs om vintersköna växter i trädgårdsamatörernas regi i vintras och kursmedlemmarna organiserade sambeställning från lovordade Hachmanns i norra Tyskland. Här i Göteborg talar alla om Hachmanns, deras enorma sortiment, finfina plantor och humana priser, de anställda benämns med sina förnamn som om de var familjemedlemmar och trädgårdskompisgäng organiserar inköpsresor dit. Hur skulle jag kunnat stå emot? 

Räkningen har jag inte fått ännu, men plantorna. 

 

Tsuga canadensis 'Gentsch White', tunn och fluffig

 

Chameacyparis obtusa 'Kojolkohiba', en plutt som vrider sig.


Fem plantor av calluna vulgaris ' Cottswood Gold'. Guld ska det vara. 

 

Rhododendron 'Goldkrone' ska slå ut i guld. Det återstår att se om det blir den utlovade solgula nyansen som jag hoppas på. För gulblommig rhoddis är fint, nästan som svavelpion, ska ni veta. 😍


 
Abies koreana ' Kohout's Icebreaker', 15 cm hög och en älskling redan. 

Jag har mycket goda erfarenheter av olika namnsorter av abies koreana och kan rekommendera varmt. Det brukar dyka upp enstaka plantor på Plantagen till bra priser framåt sommaren, håll utkik. Många sorter är små och växer lååångsamt. 

Acer palmatum ' Christatum' är inte vintergrön, men jag passade på att ersätta en planta som avled efter att ett lekande barn hade ramlat över den. Den är mer utslagen än den borde vara i vårt klimat så här års, men har fin grundform och bra rötter. Hoppas, hoppas. 

Så här långt är jag nöjd och glad. De vintergröna verkar vara helt oberörda av transporten, som blev en hel vecka istället för de planerade tre dagarna. Lövfällande träd är nog betydligt mer känsliga och med tanke på att de slår ut "för tidigt" i Tyskland, råder jag till försiktighet.