Av alla ambitioner jag har haft med min trädgård genom åren har önskemålet om lång säsong, helst året runt, varit den allra viktigaste. För att nå dit har jag satsat mycket på vintergröna växter och det är jag mycket glad för så här års. 

 

 Min favoritvy så här års

 

I en relativt nyanlagd del av trädgården växer rhododendron och skimmia.

 

Ljung 

Älsklingen bland barrväxterna heter Abies koreana 'Icebreaker', längst ner till höger

 

Vitbladiga lungört finns många namnvarianter av. Jag är inte ute efter blomning utan den vita bladrosetten. På bildens övre del: skuggröna. Snyggt i rätt läge, men mycket bångstyrigt.

Barrväxter, ljung, rhododendron och japanska gräs är säkra kort i en vinterskön trädgård, men även perenner kan bidra antingen  genom sin grönska eller genom sina torra vintersiluett, förutsatt att de är något sånär stabila och håller emot vinterstormarna. 

Att man även kan ha blomning året runt är naturligtvis en fanatastisk bonus.

Julros är ett måste, även om de är lite svårodlade.

En planta som har varit "död" i ett par år, har vaknat till liv igen. Fråga mig inte vad som hände.


På bild imponerar min lilla trollhassel kanske inte så värst men oj så glad jag blev när jag fick syn på blomningen igår.


En nerklippt gyllenlack satte knoppar under hösten och slagit ut under de senaste milda veckorna.


Vintergrön trädgård är kanske inget som lockar i snörika landsdelar, men för mig, som har en lätt fallenhet för vinterdepressioner har det blivit en livslina här på Västkusten.