Jag är inte överförtjust  i sommarblommor och har de aldrig på friland. På grund av stora ytor där man inte kan plantera, runt huset, på uteplatser och på berghällar odlar jag dock en hel del i krukor. Favoriterna är dahlia, fuchsia, canna, pelargon och knölbegonia. 

Dessa är relativt lätta att övervintra och blir bara finare och finare med åren. Jag skulle vilja uppmana till att undvika slit-och-släng sommarblommor som kostar multi att driva upp kommersiellt i energislukande växthus för att några månader senare hamna i komposten (i bästa fall). Välj en återvinningsbar växt istället. Man får en speciell relation till sina övervintrade sommarblommor och det är inte så svårt som många verkar tro. 

Dahlior är pampiga, solälskande, törstiga och näringskrävande. Alla möjliga former och färger finns att odla, det är lätt att drabbas av samlarmani. Mitt tips är i så fall att hålla sig till en viss färgskala. Det är dock lättare sagt än gjort.

Jag förvarar knölarna mörkt i garaget där vi håller 10-15 grader på vintern. Numera ligger de i torv i stora plastlådor av uttrymmesskäl, men tidigare lät jag dem vara kvar i sina krukor, det går utmärkt. I mars, början av april planterar jag knölarna i stora kärl, lägger lecakulor i en strumpa i botten, fyller på med 2/3 jord, 1/3 kogödsel och blandar i 2-3 dl vattenhållande svällgelé. Jag planterar knölarna ytligt och ställer krukorna tillbaka i det mörka garaget.

När knölarna börjar skjuta skott är det dags att tillföra ljus. Detta brukar inträffa i början av maj och då sätter jag ut krukorna på solig och skyddat plats (vid söderväggen) och har fiberduk i beredskap för eventuella frostnätter. Bilden här nedan är tagen den 14 maj.

Samma hörna i augusti 

Jag vattnar regelbundet, gödslar svagt varje vecka med flytande växtnäring eller hönsgödsel upplöst i vatten. När jorden sjunker undan fyller jag på med kogödsel. I mitten eller mot slutet av juni börjar blomningen. Se upp med bladlöss! Spola bort med vatten, inga gifter.


Under sommaren klipper jag bort vissna blommor och fortsätter att gödsla svagt en bit in i september. Jag städar också bort vissna blomblad som har fastnar på bladverket, de lämnar fula märken efter sig när solen ligger på. Om någon planta drabbas av mjöldagg under odlingssäsongen separerar jag den snabbt från de andra. Släng inte knölen, den tar inte skada.

Dekorativ, pompom- och kaktusdahliors blommor håller längre. Enkelblommiga vissnar snabbt men blommar rikligare.

Även höga sorter går bra att odla i kruka, den begränsade jordmängden gör att de håller sig kompaktare än förväntat. Det ska dock finnas plats i krukan för knölen att växa båda på bredden och neråt. Man kan låta bladverket frysa ner innan inflyttning på hösten, ett par minusgrader skadar inte knölarna. Klipp ner bladverket när det vissnat.

Tack för idag! Nu går jag och förhör äldsta sonen i historia.