I höstas tröttnade fullständigt på en utav mina rabatter och tömde den helt på dess innehåll. Jag grävde bort dagliljor, den vita floxen David och 11 klena luktpioner. Rabatten var så intetsägande så att jag knappt har några foton på den. 


Före. På våren såg rabatten lovande ut, men inte sen. Pionerna blommade inte och dagliljorna skuggades av deras blad, så inte heller de blommade. Dessutom gillar jag dagliljor mest i stora grupper inte utspridda som här. 


Fråga mig inte varför jag planterade i rader. Flox i mitten och pioner på båda långsidor. Hm. Till råga på allt lutade rabatten ifrån tomten, vilket jag störde mig jättemycket på. Bild från april 2014.


31 december 2015.  Projektet har kommit en bit på vägen. Staketet till höger ville jag även fortsättningsvis komma åt, dels pga återkommande underhållsbehov men framför allt för utsiktens skull, så där byttes gräsmattan ut mot bark.

 

Markduk och torvblock har kommit på plats

 


Det är julrosor och lökväxter, kungsängslilja, hyacinter och pingstliljor som står för vårfloren. Lite senare tar hostorna och andra bladväxter plats. De tre svarta pinnarna är uppstammade silverpäron som ska tuktas till att växa ihop till en "häck på pinne".  Eller tre klot i luften. Jag vet inte än.  Silverpäronet ska få säga sitt också. 


Silverpäron är ett populärt träd i nya villaträdgårdar, har jag märkt, de säljer bra som Nordens olivträd och för sin anspråkslöshet. Men den har ett i mitt tycke kolossalt fult växtsätt och jag valde den lite som en utmaning, för att se om den går att fostra. Mina är redan klippta, som syns nedan.  Det återstår en del tills man kan prata om någon häck men efter vårens inköp börjar det bli ont om plats i backen.Corydalis som inte vissnar ner förrän på hösten, helleborus, brunnea, syneleisis, disporum flavens, amerikanst fotblad, epimedium, ilex och hosta är några av växterna i undervegetationen. 


Tanken är en 40-50 cm hög lundplantering med spännande bladformer. Blomningen är helt underordnad. Ett litet problem just nu är att mina unga, nyinköpta lundväxter får för mycket förmiddagssol, silverpäronen förmår ännu inte att skugga. 

Så jag vattnar. Torkan är besvärlig och den utlovade värmen nästa vecka gör mig riktigt orolig. 10 ml regn på en hel månad kommer man inte långt med, vare sig i etableringsfasen eller senare.