Heminredningstrenden att skapa stora gemensamma utrymmen i våra bostäder för gemenskap och umgänge kan betraktas som fullbordad. Det har rivits väggar mellan kök och vardagsrum de senaste 20 åren och jag vill också påminna mig om en trendrapport i en flashig heminredningsmagasin: ett badrum utan sedvanliga väggar – en zick-zacklösning var ämnad att skänka ro på toaletten!


I våra trädgårdar råder ett annat ideal. Där vill vi ha massor med små hemliga rum som ska omrama växtmiljöer av skilda slag. ”Den trädgård som man ser på en gång är en tråkig trädgård.” eller ” Det ska finnas något nytt att upptäcka bakom varje hörn.”  Ny vy ska öppna sig bakom rhododendronbusken och ännu en vid stigens ände, lyder råden.  Detta har jag funderat mycket på.  I min egen trädgård hade jag i alla fall tur med de yttre väggarna. Det finns en tydlig avgränsning från omvärlden på ett omväxlande sätt.


Garageuppfarten avgränsas med 6 stycken välvuxna sockertoppsgranar som bildar lä och för tankarna till ett sagolandskap. Mina tankar ska jag kanske tillägga. En bilintresserad, men förlåten familjemedlem tänker visst på motorsåg när han ser dem breda ut sig över hans älskade asfalt.

Bakom sockertopparna ligger vårt garage(dubbel!)


                                                Plank som går över till staket i öster

Staketet i öster fortsätter mot skogen i söder

I öster finns alltså ett prydligt byggt staket i varierande höjd, omsorgsfullt målat i samma färg som huset. En svartbrun färg som jag brukar beskriva som färgen på fuktig skogsjord och det passar ju fint, eftersom ”väggen” i söder är just en skog. Höga tallar som skyddar från vind och bildar uppropstecken: Här tar trädgården slut! 

Skogen i söder med en ung ginko i förgrunden

I väster utgörs ytterväggen av en blåbärsklädd sluttning som går över till kal berg på toppen. Perfekt, västanvinden är väck! 

Berget i nordväst

I norr byggde vi (läs: den bilintresserade) ett enkelt staket i samma stil som i öster, fast något högre.  

Staket, spaljé och bänk i norr

Så här långt är allting enligt regelboken. I morgon fortsätter jag med mina funderingar om de inre väggarna.

Tack för idag! Nu går jag och nattar pojkarna.