Det här är min utsikt från takfönstret i mitt badrum på övervåningen:

 

En japansk lönn och ett kastanjeträd, båda stora och omfångsrika. Bilden är tagen i mitten av maj.

Ser ni det blåa huset till höger? Där bodde Annika. Tills i slutet av februari i år.

Hon dog liggandes på sin soffa med ena armen under huvudet, vad vi grannar tror i en en hjärnblödning. 

Annika var inte särskilt gammal. Hon bodde ensam efter att hon för några år sedan hade förlorat sin man och i höstas även sin hund. Jag kände inte henne så väl, men två saker visste jag om henne. Att hon dansade klassisk balett på lördagarna och att hon älskade sitt kastanjeträd. 

Båda sakerna gjorde stort intryck på mig, baletten för sin exklusivitet och kärleken till trädet med anledning av att jag också har ett speciellt förhållande till kastanjeträd. Det var min barndoms mest älskade klätterträd, vars krona jag tillbringade många timmar.

Nu ligger Annikas hus ute till försäljning och jag är orolig. 

Trädet stort och står i sydvästläge i förhållande till huset. 

Kära vår nya granne! Du är hjärtligt välkommen att ge liv åt detta gamla hus och trädgård i vårt villaområde. Jag hoppas att du inser värdet av ett uppvuxet, vackert och välmående träd. Tomten är stor och det finns alltid någon plätt som är solig under dagen. 

Snälla, fäll inte Annikas älskade kastanj.