Låt mig redan nu uttrycka stark oro för den härliga sommarvärmen. 

Att nu ska allt det härliga hända på en och samma gång är en av de många mindre roliga konsekvenserna, men det stannar inte där.

Ingen älskar sol och värme mer än jag, helst vill jag gå i bikini från maj till oktober, men nu är det så att min verklighet har varit en annan de senaste 27 åren (min tid i detta nordliga land) och därför har jag anpassat mitt liv och min trädgård efter sval och fuktig väderlek (istället för torka och värme, som jag är uppvuxen med).

Vid snabb koll på väderprognosen kan jag konstatera att värmeböljan kommer att fortsätta. Molnigheten kommer att öka något och temperaturen minska lite, men inget regn i sikte på 10 dagar. Nu när alla växter ska börja dricka vatten och växa sig starka och frodiga blir det inget nytillskott av vatten. 

Jag minns en vår när det inte kom en droppe regn på hela 43 dagar.  De yngre björkarna torkade ut och dog, de äldre började fälla gula blad i början av juni. Och då var det mer normala temperaturer, inte över 20 grader som nu. Man kan inte vattna ikapp en trädgård av den storlek som min och man kan definitivt inte vattna ikapp naturen. Dessutom är det med knip i magen man vattnar, "vad har jag ställt till med" - tankarna är jobbiga.

Nå väl. Ännu är vi inte där och det mesta brukar lösa sig i naturen. Vi håller på att glömma 2013 års frystorka, nu är blåbärsriset grönt igen och karten är många. Den sommar då vi hade 10 grader på ljusa dagen den 10 juli har vi nu också förlåtit. Och alla andra sommar som har regnat bort.

 

Försäljarna på växtmarknaden vid Råda Säteri hade full show med att hålla jorden fuktig för sina växter i den gassande solen igår. Men visst, det var en oförglömlig dag! Spännande inköp och härliga möten! Alla var där!(?).


Låt mig urskulda mig med en citat ur Karel Capeks Ett år med min trädgård:  

"Jag förråder inte hemligheten hur trädgårdsmän känner igen varandra, om det är på lukten eller på något lösenord eller hemligt tecken. Men faktum är att de känner igen varandra vid första sammanträffande, vare sig om det är i teaterkorridoren, på tebjudning eller i tandläkarens väntrum. I den första mening de yttrar, utbyter de åsikter om vädret ( "nej en sådan vår kan jag rakt inte minnas"), varefter de ävergår till frågan om fuktighet, dahlior......"