Den 6 juni är inte bara Sveriges nationaldag utan trädgårdsamatörernas dag också. Jag firade - mellan vattningarna - med besök i proffsens, Mona och Håkan Wallins trädgård i Benareby utanför Mölnlycke. 

Håkan är känd trädgårdsprofil i Göteborg med yrkeserfarenhet från Botaniska trädgården, Trädgårdsföreningen, Universeum och nu Liseberg. Familjeträdgården är sluttande och terrasserad, lummig och variationsrik med bl a damm, jordkällare och en stor grönsaksavdelning i trädgårdens hjärta.

Vackra vyer vart man än vänder

 

 Grönsakslandet ligger mitt i trädgården

 
En tydlig markering av vad som viktigt och upprinnelsen till all odling 


Vilken oas!

  
Den dubbla tegelkanten svänger lite lagom 

och terakottafärgen framhäver grönskan 

Paradnummret: dammen

Tagen av helhetens skönhet hade jag tyvärr inte sinnesnärvaro att studera detaljerna. I bakgrunden syns en gammal vältuktad granhäck.

 

Plantshopen med skuggväv. Håkan har en liten plantskola! Behöver jag säga hur det gick? 

 
Skuggan uppskattades i den tidiga högsommarvärmen 


 


Trappa som har allt

 

Den storsta Ulmus hollandica ' Jacqueline Hillier' jag har sett 

 

Placeringen gör att den lilla japanska lönnen upplevs självlysande

 
Ulmus holandica 'Wredei', en av mina absoluta favoriter 

Huset ligger högst upp på tomten (nästan) och från  uteplatsen har man utsikt över hela trädgården

  

Gäststuga? Jag tänker mer och mer på att det är det man behöver när man blir äldre och vill umgås på hemmaplan med barn och deras familjer som ju har en tendens att sprida ut sig i världen. 


Att ge en främmande trädgård rättvisa efter en kort rundvandring är fullständigt omöjligt. Med all sannolikhet missade jag Håkans stolthet, största utmaning, hans mest lyckade problemlösning, värsta zonknäckarväxt och mycket annat han vill förmedla. 

Det är ett dilemma som jag har när jag gör inlägg om andras trädgårdar. Vem är jag för att tolka andras livsverk? Proffsens livsverk! 

Jag lindrar min tvivel med en uppmaning till läsaren: åk dit och upplev själv när tillfälle ges nästa gång!