Idag ska vi göra utflykt till Martha Ristorps och Karsten Frängårds alldeles fantastiska trädgård i Ljungskile, Bohuslän. Jag har vid mitt besök den 6 juni fått Marthas välsignelse till ett inlägg. 

Det är för en amatörfotograf, som jag, inte möjligt att göra trädgården rättvisa på några få bilder, den måste ses och upplevas.  Man möter en enastående artrikedom, en utsökt samling av växter som har bäddats in i en naturalistisk trädgårdsdesign på flera tusen ypperligt välskötta kvadratmeter.


Flerstammigt möter 


enstammigt. En minutiöst hamlad guldalm  (Ulmus  hollandica 'Wredei') gjorde stort intryck. (Jag har redan hunnit införskaffa ett exemplar av detta fantastiska träd. )

 

Vackra gräs planterade i grus med idegranshäck som fond. Jag misstänker att det är några höga japanska miscantusar här som kommer att skjuta i höjden längre fram.


Överallt i trädgården finns välansade, lätt böjda häckar av idegran, buxbom och bok/avunbok (glömde att fråga) med perfekt klippta gräskanter. Jag skulle gissa att det lilla trädet som ännu inte har slagit ut är en gleditsia. 

  

Höga häckar


Och låga häckar. Ser ni dynamiken och balansen? Ett mästerligt samspel mellan natur och människa.

 


Vackert lagda skiffergångar, upphöjda rabatter, fint svängda häcksnuttar och stenmurar delar in trädgården i många rum och gör den spännande för besökaren. Det är först efter min tredje runda jag började klara av att orientera mig. 

 


Köksträdgården är kvadratisk och ligger väl avgränsad från de övriga delarna. 

 


Så här kan grönsaksodling också se ut. Här växer någon sorts lök bland stenarna.

 



 


Stenmurar med olika uttryck, här grön, täckt med murreva



Och här som grå fond åt grönskan.

 


Av alla ovanliga växter fastnade jag mest för sådana som jag själv försökt odla men utan större framgång. Här en variegerad gullflocka, Hacquetia epipactis, som jag aldrig sett ett så här frodigt exemplar av. 



Ett av flera välmående bestånd av blodört, Sanguinaria canadensis. En skuggväxt som jag har misslyckats med trots flera försök. Nu fick jag tipset att plantera den ytligt.


 

Några av alla fantastiska växter som finns i Marthas och Karstens samling

 


Alla växter är märkta med snygga, diskreta etiketter, den här tillhör de där lila bollarna i vänster hörn ovan.

 


Alla tänkbara växtmiljöer finns representerade. 

 


Två taxus, sticklingsförökade  från Britta Johanssons samling, fick flytta hem till mig


Martha och Kasper sysslar även med förökning och har växter till salu. Jag försökte låta bli att analysera försäljningsbordet i rädsla av att drabbas av ytterligare någon mani, men det unika taxusmaterialet, som fanns, kunde jag inte hålla tassarna ifrån. Jag kom hem med två livliga idegranbebisar, en liten variegerad buxbom och ljusblå krypflox. Förutom all inspiration. 

Och sist med inte minst, ett anti - rådjursråd som jag aldrig hört förut: skokräm. Pensla bara på växten. 

I Allt om trädgårds decembernummer (16/2014) finns det mer att läsa om Marthas och Karstens trädgård.