I ett tidigare inlägg berättade jag om min ständiga jakt på rabattkantlösningar.

En produkt som jag har mycket bra erfarenheter av är kanten Ever Edge. Det är en stor investering (en förpackning som räcker till ca 4,8 m kostar runt 800 kr), men man får ett hållbart och flexibelt system som finns i tre bredd och flera färger. Jag använder Ever Edge där jag inte vill ha upphöjd rabatt, så jag trycker ner bladen till marknivå. Svårigheterna med gräsklippningen minskar då avsevärt. Ever Edge är också mycket lämplig när man vill hålla grus på plats.

Ever Edge är en förträfflig rabattkant

  


Längst buxbomshäcken är det Ever Edge som håller gräset på platsEtt annat sätt är att låta kanten sticka upp ovanför marknivån. Bilden är tagen på trädgårdsmässa i Sofiero. 


I min senast anlagda rabatt kombinerade jag Ever Edge med stenar som jag grävde ner med den platta ytan uppåt i marknivå. Rabatten ligger mitt i gräsmattan med en omkrets på ca 35 meter. Till en början var mitt motiv till denna blandning endast ekonomiskt, men nu när det är färdigt, tycker jag också att rabatten ger ett mer naturligt intryck med stenar och passar bättre in i omgivningen. 

 

Sten - Ever Edge kombo

  

Jag sparade många hundralappar genom att blanda köpt med återvunnet 

 

Stenkanter

På vår naturtomt finns det sten så det räcker. Vi har grävt upp massor och man måste organisera sina fynd på något sätt. Det har blivit både rabattkanter, stenröse och stentrappor under åren.  Vintertid, när en stor del av växtligheten vissnar ner, framträder klipporna och stenarna lite väl tydligt.  Ja, ibland kan jag tycka att det blir lite för mycket. Så i en annan del av trädgården försöker jag att undvika stenar.

I ett hörn har jag använt trästavar som man köper färdiglänkade och klara. Och i ett annat hörn har jag flaskkant.
 

Här behövde jag höja jorddjupet med 20 cm för att överhuvudtaget kunna plantera


Stavarna mörknar med åren och drar mindre och mindre uppmärksamhet på sig, som tur är. Den här bilden är tagen för några veckor sedan. Alunroten älskar den här vinter, som ni ser. 


Uppochnervända flaskor intill en stenlagd yta håller jorden på plats

 

Efter regn samlas vatten i flaskornas konkava botten


Idén att gräva ner flaskor i backen fick jag från en engelsk trädgårdsbok. På inspirationsbilden stoppade man lite olika flaskor här och där i gruset intill en sittplats med utsikt över havet. Budskapet, så som jag uppfattade det, var att "här har vi det lugnt och skönt på alla sätt. Vi slappar med öl i handen, tittar ut på havet och ger inte mycket för kommunal återvinning." 

Jag är en ordningens människa när det gäller trädgård så jag kunde inte tänka mig massa olika flaskor kors och tvärs. Jag ville ha flaskor av samma modell och helst också hitta på nåt litet mönster. Men sedan insåg jag att med hjälp av flaskorna kunde jorddjupet ökas och det ledde till idén att bygga rabattkant. Det behövs ganska många flaskor men efter ett bröllop blev det fart på samlandet och idag har jag två kortare flaskkanter. Det gäller att välja en lugn plats där slitaget är minimalt, man vill ju inte ha glasskärvor i jorden. 

 

Flaskkanten är bara en liten, knappt synlig detalj som ändå fyller sin funktion. Lite kul, tycker jag allt.

I ett tredje inlägg om rabattkanter kommer det mest att handla om udda lösningar från andra trädgårdar.

Kanske du gillar:

Rabattkanter 1              Alunrotrabatten