I det här tredje inlägget om rabattkanter har jag samlat idéer från trädgårdsmässor och visningsträdgårdar. (Mer om rabattkanter kan du läsa under kategorin Trädgårdens golv.)  

Tjusigt som det ska vara på trädgårdsmässa, Sofiero 2011. Märk dock att hörnet är tillsågat. 


Liggande trästubbar staplade på varandra för den med skog och motorsåg. En personlig favorit. Bilden är från Höråsens plantskola i Tvååker


Stående stubbar och liggande stubbar på hemmaplan. Förbättringspotential finnes. 

 

Skifferplator i utställningsträdgård på mässa i Malmö 2011

 

Karin i Skara  har höjt rabatten med säkert 20 cm med hjälp av takpannor. Den här lösningen funderar jag själv på. Svarta takpannor skulle smälta in bra hos mig. 

 


Avancerat träbygge på mässa i Sofiero

 


En till mässbild från Sofiero

En upphöjd gång av trä är ingen direkt rabattkant men kan vara en mycket praktisk lösning på lätt kuperad terräng. I vår promenadskog i Ruddalen finns en sådan gång över ett ogästvänligt parti och det är spännande för det är lite " farligt". Nackdelen borde väl vara att det kan bli halt och att sniglar kan gömma sig under. Men i en tämjad skogsmiljö tror jag den passar fint.

 


Ett litet smycke för den bemedlade romantikern.


Jag kan tycka att det är ofta gångarna och övergångarna mellan de olika golven som är mest inspirerande när jag besöker andras trädgårdar. Sänk blicken och studera golven! Ta bilder, man glömmer detaljerna. Ibland springer man runt bland fantastiska växter och tror att det räcker att sticka iväg till plantskolan och lägga de där hundralapparna på en åtråvärd raritet så får man en lika fin trädgård. I själva verket kan det vara växtens närmaste omgivning som gör hela skillnaden och den har vi missat. Och så behöver det inte vara. 

Kanske du gillar