Rabattrenovering
I flera år har jag försökt fixa till vår mest exponerade rabatt, den som angränsar vår uteplats i söder.
Utsikten från köket, (där alla alltid är, i motsats till vardagsrummet), närheten till huset, det upphöjda läget med mur och lutning mot huset talar ju för att platsen är viktig. En potentiell paradrabatt.
Det var här jag började trädgårdens omvandling när jag var mammaledig med min yngste son 2006, men jag har inte lyckats få till den på 10 år.
.



Med 10 års erfarenhet vet jag att problemet är jordkvaliten. Det är mycket svårt att upprätthålla jordens fuktighetshållande egenskaper i en väldränerad, upphöjd rabatt med makadam i botten och i söderläge. Växterna äter upp jorden och det är bara sand kvar till slut. Att tillföra kompost har inte räckt till här. Björkarna är nära (4-5 m) och några rötter växer in, men det värsta är faktiskt inte björken.
Det är buxbomen.
Buxbomshäcken längst hela rabatten har skickat sina finfördelade täta rötter 30-40 cm in i rabatten och sugit åt sig all näring och frukt.
Så nu har jag grävt bort alla växter, kapat buxbomsrötterna till ca 15 cm och jordförbättrat.




Varför gillar jag den här perenntärabatten då?
För det första behöver jag en relativ låg plantering, så att resten av trädgården förblir synlig från huset. Önskemålen var perenner på 50 cm höjd som tål torra förhållanden och sol, mycket blad och oförargliga blomfärger, dvs rosa och vitt och till slut huvudsaklig blomning på sensommaren (Den väntar på något gott..... Vårblommande perennner orkar sällan hålla sig fräscha över en hel säsong.)
Valet föll på
1. Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Jack Frost'
2. Hakonegräs, Haconechloa macra
3. Skogaster, Aster divaricatus
4. Kärleksört, 'Herbsfreunde'
5. Röd solhatt, Echinacea Purpurea 'Magnus'
6. Kungsängsliljor för vårflor
Brunneran är jag lite osäker på, solen kan nämligen bränna bladkanterna på den. Den tillför dock så pass mycket med sina silverfärgade blad, så det gick inte att ersätta.
Mina stackars plantor är inte så fagra just nu, men
....jag räknar med att rabatten är hyfsat sammanväxt redan nästa år. I mitten placerade jag en buxbomsklot och jag behöll också en skenhortensia som har för uppdrag att växa och suga sig fast på muren.
Och det finns ett behörigt avstånd mellan perennerna och buxbomshäcken.
Mellan perennerna stoppade jag mer 120 kungsängsliljelökar och nu är det bara att vänta och se. Och hoppas att buxbomen klarar behandlingen.
9 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Fler höstbilder
Nästa inlägg: Mina reafynd
Wow vilket jobb. Det kommer att bli jätteläckert. Gillar färgkombinationerna. Har faktiskt också tänkt på det där med buxbomens ytliga rötter när jag grävt i rabatterna. Har den både som häck och klot på flera ställen. Men jag har flyttat buxbom många gånger och den är väldigt tålig så det går nog bra för din häck med lite rotbeskärning. Du vände väl hakonegräsen åt rätt håll nu :)
// Kram Helene
Vilket hästjobb Marta! Klappa dig själv på axeln, det kommer att bli så snyggt! Håller tummarna att växtblandningen fungerar bra och trivs.
Kram Kristina
Det har været et stort stykke arbejde, men resultatet ser godt ud. Det var en god ide at tage udgangspunkt i et bed, der allerede har bevist, at det fungerer.
Jeg er også spændt på brunneraen, den må vist ikke få det for tørt. Buksbomhækken er en flot baggrund for stauderne, men mon ikke den klarer det.
Hilsen Elna
Wow vilket arbete du lagt ner. Men det ser jättebra ut, det är svårt det där med växtval men du verkar ha prickat rätt :) Ha det gott/Monne
Vilket slit, men det låter som att du kommer att få utdelning på arbetet! Inspirationsbilden är väldigt vacker, och det blir säkert rabatten också. Intressant med buxbomen som stjäl från de andra växterna, jag ska hålla koll på det hos mig (även om jag har en helt annan typ av jord).
Kram Elin
Vilket jobb! Men förstår precis vad du menar när du beskriver att det inte blir någon jord kvar, och det är nog så att då måste man göra en stor insats. Har själv samma problem eftersom jag har stora träd, men har genom att gräva ur och tillföra mullämnen (kompost, uppgrävd gräsmatta, löv, rester från grönsakslandet (de gamla ärtväxterna, klöver m.m.) och annat fått bra jord. En del "hopplösa" ställen kvarstår dock men det får bli när andan faller på. Tror absolut på din nya rabatt, mullämnena gör susen och mycket vackra växter du valt. Skogsastern är så fin och tillsammans med solhattar och kärleksört..... Ursnyggt!
Önskar bra ny vecka!
Anna-Karin
Wow! Den rabatten kommer bli urtjusig!! Tittade tillbaka på Göteborgsrabatten och förstår att det precis är så du vill ha det.
Själv har jag ju tröttnat på perenner och håller mer och mer på att övergå till små träd och buskar. Men lite blommande växter vill man ju ha!
Däremot måste jag flytta en del buskar nästa vår. Har inte hunnit med alla i år och det är fortfarande alldeles för torrt. Dom få vi flyttat har vi fått vattna kontinuerligt och det har blivit alldeles för mycket spring med vattenkannor - men den 12 i den här månaden togs äntligen bevattningsförbudet bort (det är så dags nu) och så har vi blivit lovade regn på onsdag. Men det har vi ju blivit förr.....
KRAM
Susie
Vilket jobb! Hoppas allt ditt jobb lönas sig!! Låter som det kommer att bli väldigt fint. Kommer bli väldigt spännande att följa.
Önskar dig en fin vecka!
Hej Marta!
Vi har kämpat med trädrötter ända sedan tidens begynnelse känns det som, trädgården är ju anlagd på skogsmark.
Jag känner så väl igen din beskrivning av hur det ser ut i en rabatt som trädrötter invaderat. Ingen mull kvar, som om trädrötterna äter upp mullen och det som återstår är någon grusaktig blandning som är förfärligt torr.
Du har gjort ett jättejobb, hoppas det fungerar nu.
Hälsningar
/Gunilla