I flera år har jag försökt fixa till vår mest exponerade rabatt, den som angränsar vår uteplats i söder. 

Utsikten från köket, (där alla alltid är, i motsats till vardagsrummet), närheten till huset, det upphöjda läget med mur och lutning mot huset talar ju för att platsen är viktig. En potentiell paradrabatt. 

Det var här jag började trädgårdens omvandling när jag var mammaledig med min yngste son 2006, men jag har inte lyckats få till den på 10 år. 

.

Vid begynnelsen, 2006, hade muren satt sig och behövde renoveras. Vi började med att tömma rabbatten på övervuxna barrväxter. En upplevelse vi ännu inte har glömt.

 

Våren 2007 var det nyplanterat med bl a fjädernejlikor, liljor och dagliljor. Här höll jag på att fixa till avgränsningen mot gräsmattan

 

2008 var ett hyfsat bra år då höstanemoner, liljor och nejlikor verkade trivas men stenkanten skulle snart bytas ut mot en inramningshäck av buxbom. Efter en kall vinter gick dock höstanemonerna ut och det eviga lappandet började. Och jag blev aldrig nöjd.

Med 10 års erfarenhet vet jag att problemet är jordkvaliten. Det är mycket svårt att upprätthålla jordens fuktighetshållande egenskaper i en väldränerad, upphöjd rabatt med makadam i botten och i söderläge. Växterna äter upp jorden och det är bara sand kvar till slut. Att tillföra kompost har inte räckt till här. Björkarna är nära (4-5 m) och några rötter växer in, men det värsta är faktiskt inte björken. 

Det är buxbomen.

Buxbomshäcken längst hela rabatten har skickat sina finfördelade täta rötter 30-40 cm in i rabatten och sugit åt sig all näring och frukt. 

Så nu har jag grävt bort alla växter, kapat buxbomsrötterna till ca 15 cm och  jordförbättrat.

 

Mängder med tallbarr hämtades från skogen

Köpt kogödsel och massor med egentillverkad kompost blandades ner


Efter mycket konkande med tunga påsar (skottskärra fungerar dåligt på kuperad tomt) blev jag klar för plantering i lördags.



 En offentlig plantering utanför Vasakyrkan i Göteborg blev inspirationskällan för mina planteringsplaner. Fler bilder kan du se här.

Varför gillar jag den här perenntärabatten då? 

För det första behöver jag en relativ låg plantering, så att resten av trädgården förblir synlig från huset. Önskemålen var perenner på 50 cm höjd som tål torra förhållanden och sol, mycket blad och oförargliga blomfärger, dvs rosa och vitt och till slut huvudsaklig blomning på sensommaren (Den väntar på något gott..... Vårblommande perennner orkar sällan hålla sig fräscha över en hel säsong.)

Valet föll på 

1. Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

2. Hakonegräs, Haconechloa macra

3. Skogaster, Aster divaricatus

4. Kärleksört, 'Herbsfreunde'

5. Röd solhatt, Echinacea Purpurea 'Magnus'

6. Kungsängsliljor för vårflor

Brunneran är jag lite osäker på, solen kan nämligen bränna bladkanterna på den. Den tillför dock så pass  mycket med sina silverfärgade blad, så det gick inte att ersätta. 



Mina stackars plantor är inte så fagra just nu, men 

 


....jag räknar med att rabatten är hyfsat sammanväxt redan nästa år. I mitten placerade jag en buxbomsklot och jag behöll också en skenhortensia som har för uppdrag att växa och suga sig fast på muren. 

  


Och det finns ett behörigt avstånd mellan perennerna och buxbomshäcken. 

Mellan perennerna stoppade jag mer 120 kungsängsliljelökar och nu är det bara att vänta och se. Och hoppas att buxbomen klarar behandlingen.